Ercan Küçük - Haber Merkezi
İsmini Esenler’in Bizans döneminden kalma Atışalanı semtinin eski ismi olan Avas’tan alan antika pazarında yüzlerce tezgahta binlerce ürün satılıyor. Cumartesileri Esenler Kapalı Pazarı’nda açılan Antika pazarına binlerce vatandaş uğruyor. Pazarda neredeyse yok yok. Balıkçılar için olta ürünlerinden, çekiç keser gibi tamir malzemelerine, telefonlar için şarj aletlerinden kablosuz kulaklıklara, kasetlerden oyuncaklara, hatta iç çamaşırlarına kadar aklınıza gelebilecek her şey bu pazarda mevcut. Aslında bir antika pazarından çok bit pazarı gibi denilebilir.
Yok yok pazarı
Bir tezgahta kendine saat bakan amcalara uğrarken diğer tezgahta birbirine geçmiş kablolarda şarj aleti çıkarmaya çalışan kişilere, başka bir tezgahta ise eski bilgisayarların fiyatını soran gençlere rastlayabilirsiniz. Hatta misketten çocukken oynadığımız kamyonet oyuncaklara kadar her şey burada mevcut.
Onlarca tezgah arasında en dikkatimi çeken tezgahlara gidip selam verdim, gazeteci olduğumu söyleyince önce çekimser davransalar da sohbete hayır demediler. İlk konuştuğum isim Musa Parpar 10 yıldır antikacılık yapıyor, sattığı ürünlerin başında eski paralar geliyor. Musa Parpar, tezgahtaki yabancı paraların hepsini ülke ülke sayıyor. Tezgahta Çin parası da var, SSCB parası da. Lübnan, Suriye parası da var. Kendisi de bir para koleksiyoncusu olduğunu söyleyen Parpar şunları söyledi:
“Yaşlılar gümüş arıyor”
Bomonti’ye arada da Kadıköy’e gidiyorum. En çok yerli paralara ilgi oluyor. Tanesi 50 TL. Lübnan parası İran Suriye paraları 10 TL. Vatandaşın ilgisi şimdi daha çok. Gençler daha çok ilgi gösteriyor. Yaşlılar bozuk paralara ilgi gösteriyor. Yabancı bozuk paralarda arada gümüş çıkıyor. Gümüş arıyorlar. Kullandığımız paradan önceki YTL’ler çok değerli. 100 YTL’ye Kapalıçarşı’da 3bin 500 TL istiyorlar.”
Ömer Yazgaç saat satıyor. 30 yıldır saatçilik yaptığını söyleyen Yazgaç tamiri ise tezgahta değil dükkanında yapıyor:
“Genelde benim gibi orta yaşlılar, eski saatlere merakı olanlar alışveriş yapıyor. İlgi değişiyor. Bomonti’ye de gidiyorum. Gençler de eski saatlere ilgi gösteriyor. Eski saatler 500-1500 TL aralığında.”
Konuştuğum tezgahlardan birisi de bir kadının başında durduğu oyuncak tezgahıydı. Yanında 8-10 yaşlarında oğluyla bekleyen kadın önce röportaj vermedi. Sonra ismini ve fotoğrafını kullanmamamız koşuluyla sohbete onay verdi. Yaz tatilinden dolayı bu günlerde ilgi düşük olsa da satışın olduğunu belirtti. Çocukluğumuzdaki eski kamyonlar, bez bebek gibi oyuncakların olduğu tezgahtan eskiyi özleyen vatandaşlar alışveriş yapıyormuş.