Benzin motorin fiyatları ( 19 Mayıs 2024) Benzin motorin fiyatları ( 19 Mayıs 2024)

Almanya merkezli biyoteknoloji firması BioNTech, dünya genelinde Covid-19 salgınına karşı geliştirdiği aşıyla tanınır. Ancak, 2024 yılının ilk çeyreğinde şirketin 315,1 milyon euro net zarar açıkladığı belirtiliyor. Geçen yılın aynı döneminde 502 milyon euro kar elde eden firma, bu dönemde ise gelirlerini 187,6 milyon euro olarak kaydetmiş. Covid-19 aşısına olan talebin azalmasıyla birlikte gelirlerinde büyük bir düşüş yaşanmış. 2023 yılının aynı döneminde ise BioNTech'in toplam geliri 1,27 milyar euro olarak kaydedilmişti.

BioNTech 315 milyon euro zarar etti

Şirketin yayınladığı finansal rapora göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde hisse başına 2,05 euro net kar açıklanmışken, bu yılın ilk çeyreğinde hisse başına 1,31 euro zarar edilmiş. Covid-19 aşısı satışlarının azalmasıyla birlikte satış giderlerinde de düşüş yaşanmış; 2023'ün ilk çeyreğinde 96 milyon euro olan satış giderleri, bu yılın ilk çeyreğinde 59,1 milyon euro seviyesine inmiş. Ancak, şirketin AR-GE giderleri artmış; 2023 yılının ilk çeyreğinde 334 milyon euro olan AR-GE harcamaları, bu yılın aynı döneminde 507,5 milyon euro seviyesine yükselmiş. Bu artış, şirketin yenilik ve araştırmaya olan yatırımlarını yansıtıyor.

BioNTech kurucu ortağı ve CEO’su Uğur Şahin,

“Yılın geri kalanında varyantlara uyarlanmış bir Covid-19 aşısı geliştirmeyi ve bunu ticarileştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca kanser ve bulaşıcı hastalıklar için pazarlanan ilaçlar sunan ticari bir şirket olma vizyonu çerçevesinde onkoloji ürün geliştirme hattımızın tam potansiyelini ortaya çıkarmaya yönelik klinik geliştirme faaliyetlerimizi hızlandırma çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

BioNTech 315 milyon euro zarar etti

“Toplum ve hissedarlarımız için değer oluşturmak için çalışacağız”

Şirketin 16,9 milyar euroluk güçlü bir nakit pozisyonu olduğunu vurgulayan BioNTech Mali İşler Müdürü Jens Holstein ise,

“Özellikle mRNA platformlarını kullanma konusundaki büyük deneyimimizi kullanarak, kanser ve bulaşıcı hastalıkların tedavi ediliş şeklini değiştirme konusundaki taahhüdümüzü koruyoruz. Yılın geri kalanında bu vizyona odaklanacak ve sürdürülebilir uzun vadeli büyümeyi sağlamak ve hastalar, toplum ve hissedarlarımız için değer oluşturmak için çalışacağız” dedi.

İlk çeyrekte zarar edilmesine rağmen şirket, 2024 mali yılında gelirlerinin 2,5 ila 3,1 milyar euro arasında gerçekleşmesini öngörüyor.