Midyat ilçesinde bulunan ve içinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları bulunan 5 bin yıllık yer altı şehri, 4 yıl önce başlatılan çalışmalar kapsamında ortaya çıkarılıyor. Temizlik yapılan mağaranın tek olmadığı ve dehlizlerle farklı mekanlara geçiş sağlandığının belirlenmesi üzerine yürütülen kazı çalışmalarının 4. sezonu başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin Müzesi ve Midyat Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmalarda, Ulu Cami Mahallesi'ndeki 2 noktada titizlikle çalışılıyor. 1. ve 2. etap temizlik ve kazı çalışmalarında 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlarla bağlantılı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Yer altı şehrinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları ile tünel ve dehlizler bulunuyor. Burada yapılan çalışmalarda çeşitli dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş ve cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke ve takılar, pişmiş topraktan araç gereçlerin yanı sıra insan ve farklı hayvanlara ait kemikler bulundu.

Külliye'de "Cumhuriyet, Güvenlik ve Jandarma" sergisi Külliye'de "Cumhuriyet, Güvenlik ve Jandarma" sergisi

1. ve 2. etapların turizme kazandırılması için restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri hazırlandı ve onaylandı. Mezopotamya'nın en önemli destinasyon merkezlerinden biri haline getirilmesi hedeflenen yer altı şehrinin bu yıl turizme kazandırılması planlanıyor.