Bu küçülme, Ay'ın güney kutbunun bazı bölgelerinde önemli "yüzey eğriliğine" neden oluyor. NASA'nın mürettebatlı Artemis III görevleri için önerilen iniş alanları da bu bölgeler arasında yer alıyor.

Bilim İnsanları Uyardı, Ay Küçülüyor Mu (3)

Ay'ın küçülmesine Ay depremleri gibi sismik faaliyetler eşlik ediyor. Bilim insanları, fay bölgelerine yakın konumların gelecekte Ay'da çalışmalar gerçekleştirecek insanlar için tehlike oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Bilim İnsanları Uyardı, Ay Küçülüyor Mu (1)

Yeni çalışmaya göre Ay'ın güney kutup bölgesindeki fayların oluşma nedeni 50 yıl önce Apollo sismometreleri tarafından kaydedilen güçlü Ay depremlerinden biri. Ay'ın güney kutbunun bazı bölgeleri ise sismik sarsıntılardan kaynaklanan heyelanlara karşı savunmasız olduğu belirtiliyor.

Vivo Y200i 5G’nin tanıtım tarihi belli oldu Vivo Y200i 5G’nin tanıtım tarihi belli oldu

Bilim İnsanları Uyardı, Ay Küçülüyor Mu (2)

Dünya'daki depremlere benzer şekilde Ay depremlerinin de Ay'daki faylardan kaynaklandığı ve Ay yüzeyindeki insan yapımı yapılara ve ekipmanlara zarar verecek kadar güçlü olabileceği belirtiliyor. Ancak Dünya'da yalnızca birkaç saniye süren depremlerden farklı olarak Ay depremleri saatlerce, hatta bütün bir öğleden sonra sürebilir. Bu da sığ alanlarda gelişen depremlerin gelecekte Ay yüzeyindeki potansiyel insan yerleşimlerini tahrip edebileceği anlamına geliyor.

Araştırmacılar, Ay'ın küçülmesinin ve sismik faaliyetinin gelecekteki Ay misyonları için dikkate alınması gereken önemli faktörler olduğunu söylüyorlar.