Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başkanlık yarışı kızışırken yarıştan çekilen Biden’dan Trump’ı çılgına çevirecek bir hamle geldi.

Biden, eski başkanların federal ceza davaları ve mahkumiyetlere karşı dokunulmazlık haklarının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne çağrı yapacak.

CNBC’de yer alan habere göre, Biden'in bu kararı seçilmesi halinde Trump'ın yargılandığı davalar nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılmasını amaçlıyor.

Ayrıca önümüzdeki yıllarda başkanlığa adaylığını koyacak kişilerin suç işlemekten kaçınmasını sağlamak da bu çağrının nedenleri arasında gösteriliyor.

Kongre baskını etkili oldu

Ayrıca Trump yandaşlarının bir önceki başkanlık seçimleri sonuçlarını protesto için Kongre Binası'nı basmasının da Biden'ın bu adımı atmasında etkili olduğu ifade ediliyor.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Biden'ın ayrıca Kongre'nin Yüksek Mahkeme üyeleri için dönem sınırlaması getirmesini istediğini ve yargıçlar için 18 yıl görev yapmasının amaçlandığını bildiriyor.

Yetkiliye göre Biden, dönem sınırlamalarının yanı sıra Kongre'den Yüksek Mahkeme'yi, hediyeler, siyasi faaliyetler ve mali işlemler konusunda diğer federal yargıçlara uygulanan türden uygulanabilir etik gerekliliklere tabi kılmasını talep edecek.

ABD Anayasa Mahkemesi'nin kararını eleştirmişti

Biden, bir süredir başkanların yetkilerini daraltan yasa hakkında diretiyor.

ABD Anayasa Mahkemesi, bir önceki başkan Donald Trump’ın 2020 seçimlerine müdahalesine ilişkin cezai suçlamalarına karşı başkana geniş dokunulmazlık tanıyan bir karar vermişti.

Yemen, Starlink'e bağlanan ilk Ortadoğu ülkesi oldu Yemen, Starlink'e bağlanan ilk Ortadoğu ülkesi oldu

Biden, bu kararı "Başkanları krallara dönüştürebilecek tehlikeli bir emsal" olarak yorumlamıştı.

Editör: Ömer Göyce