Dünya

Biden: Hemen şimdi ateşkes olmalı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e Lübnan'a yönelik olası "sınırlı kara operasyonunu" durdurma çağrısında bulunarak, "Acilen ateşkes sağlanmalı." açıklamasında bulundu.

Abone Ol

Beyaz Saray'da Helene Kasırgası hakkında düzenlenen basın toplantısının sonunda Lübnan'daki duruma ilişkin soruları yanıtlayan Biden, İsrail'in operasyon planlarından haberdar olduğunu ve operasyonların durdurulmasından memnun olacağını belirtti.

Biden, "Tahmininden daha fazla farkındayım ve onların (operasyonlarını) durdurmalarından tatminkar olurum. Şimdi hemen ateşkes olmalı." dedi.

1217 kişi hayatını kaybetti

İsrail'in, Hizbullah ile 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarında 23 Eylül'de Lübnan'ın güney şehirlerine, Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenlendi. Lübnan makamlarına göre, 17 Eylül'den bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplamda 1217 kişi hayatını kaybetti. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ise 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlenen hava saldırısında yaşamını yitirdi.

Hizbullah, İsrail'e roket ve füze saldırılarıyla karşılık verirken, İsrail tarafında bu saldırılar çoğunlukla ordu üslerini hedef aldı ve büyük hasar bildirilmedi. İsrail'in hava saldırıları sonucunda Lübnan'da yüz binlerce kişi evlerini terk ederek başkent Beyrut ve kuzeye göç etti. Ayrıca, on binlerce kişi Suriye'ye sığındı.