Kira gelirlerinin doğru tespiti için yapılan çalışmalar hız kazanırken, vergi beyanname dönemi mart ayında başlayacak. Ev sahipleri, 1 Ocak-31 Aralık 2023 döneminde elde ettikleri kira gelirlerini 1 Nisan'a kadar beyan etmeleri gerekecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira geliri potansiyeline sahip olan 2 milyon konutu tespit etti ve bu konutların analizine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca, vergi kanunlarında yer alan ayrıntılar da her geçen gün gündeme gelmeye devam ediyor.

Ekonomi yazarı Abdullah Tolu yazısında detayları anlattı. Türkiye'de "Misafir Vergisi" adı altında bir vergi bulunmuyor. Ancak, mal sahibi ile akraba olmayan ve belirli bir süre konutta kalan kişilerden alınan bir gelir vergisi bulunmaktadır. Bu vergi, Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. maddesinde yer alan "Konutta kalanlarla ilgili vergi" başlığı altında düzenlenmiştir.

Bu vergi, ev sahibi ile akraba olmayan ve ev sahibiyle birlikte aynı konutta belirli bir süre (genellikle 183 gün) veya daha fazla süreyle kalan kişilerden alınır. Vergi, ev sahibi tarafından ödenir ve kiracıya yansıtılabilir. Bu vergi, misafirler için değil, uzun süreli konaklayan kiracılar veya ev sahibinin akraba olmayan diğer kişiler için geçerlidir.

Tarım ve Orman bakanlığı duyurdu! Yaş Çay alım fiyatı belli oldu Tarım ve Orman bakanlığı duyurdu! Yaş Çay alım fiyatı belli oldu

Misafir Vergisini kim ödeyecek?

Misafir Vergisi" kapsamında, ev sahibi tarafından evinde akrabası olmayan misafirleri ağırlayan kişilerin emsal kira bedeli üzerinden kira elde etmiş gibi yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi ve gelir vergisi ödemesi gerekiyor. 2023 yılında evinde akrabası olmayan misafirleri ağırlayan mal sahiplerinin 1 Mart - 1 Nisan 2024 tarihleri arasında kira geliri elde etmiş gibi, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi ve tahakkuk eden gelir vergisini ödemesi gerekmektedir. Bu durumda, misafirler bu vergiyi ödemeyecek, ev sahibi vergiyi ödeyecek ve beyanname verecektir.

Misafir Vergisi nasıl belirlenecek?

evde kalan misafir nedeniyle ödenecek gelir vergisinin hesaplanmasında, evin emlak vergisi değeri ve evde kaç kişinin kaldığı önemli bir rol oynuyor. Öncelikle, evin emlak vergisi değerinin yüzde 5'i, yıllık emsal kira bedeli olarak hesaplanıyor. Daha sonra, hesaplanan emsal kira bedeli, evde kalan mal sahibi dahil kişi sayısına bölünerek, akraba olmayan misafir/misafirlere isabet eden emsal kira bedeli bulunuyor. Bu şekilde, ev sahibi tarafından ödenecek gelir vergisi miktarı belirleniyor