İsrail saldırıya geçti! Lübnan'da 20 nokta vuruldu... İsrail saldırıya geçti! Lübnan'da 20 nokta vuruldu...

Fransız çok uluslu sigorta şirketi AXA, İsrail'in tüm büyük bankalarındaki yatırımlarını satmak zorunda kaldı.

İsrail bankalarına büyük darbe 

Bu, küresel boykot hareketi BDS'nin, işgal altındaki topraklarda inşa edilen yasadışı yerleşim birimlerinin finansörü İsrail bankalarına büyük darbesi oldu. 
Küresel bir kurumsal sorumluluk grubu olan Ekō tarafından yayınlanan raporda, AXA'nın yatırımlarını geri çekme kararının, yıllardır artan kamuoyu baskısının ardından alındığı belirtildi.
BDS aktivistlerince düzenlenen 'AXA'nın İsrail Apartheid'ine Yardımını Durdurun' kampanyasının parçası olan Ekō grubu, AXA'nın Bank Mizrahi-Tefahot ve First International Bank of Israel'in de aralarında bulunduğu beş büyük İsrail bankasındaki hisselerini resmen çektiğini açıkladı. 

BDS: Boykotun zaferi 

AXA'nın çekilmesinin piyasa fiyatlarına tepki olarak değil, yıllarca devam eden elden çıkarma baskısı, itibar kaybı ve tüketici boykot kampanyası nedeniyle kasıtlı bir değişiklik olduğu belirtildi. 
Dünyadaki şirketlerin artan gücünü sınırlamaya kararlı tüketiciler, yatırımcılar ve işçilerden oluşan küresel bir hareket olan Ekō, İsrail'in son saldırılarından önce de boykot faaliyetleriyle gündemdeydi. 
Ekō'nun kıdemli aktivisti Daphne Cronin basına yaptığı açıklamada, 2019'da  sigorta şirketinin yatırımlarını ifşa ettikleri rapora işaret ederek, AXA'nın işin dışında olmadığını belirtti. 

AXA, küresel baskıya boyun eğdi

Firmayı İsrail savaş suçlarıyla ilişkilendiren rapor, aralık 2018'de Elbit Systems'dan kısmen çıkan AXA'nın yatırımlarını 2019'un sonuna kadar adım adım tamamen elden çıkarmasına yol açtı.
Cronin, AXA'nın iki suç ortağı banka Bank Mizrahi-Tefahot ve First International Bank of Israel'deki hisselerini sattığını ve 31 Aralık 2022'ye kadar tamamen elden çıkardığını bildirdi.  
Grup, İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye yönelik son savaşını başlatmasının ardından kampanyalarının önemli ölçüde arttığını ve bunun İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde Ekō ve diğer aktivist grupların öncülüğünde protesto gösterilerine yol açtığını belirtti. 
AXA'ya karşı Fransa'nın başkenti Paris'te Nisan ayında yapılan eylem çağrısının ardından, AXA CEO'su Thomas Buberl'in şirketinin "İsrail bankalarında doğrudan veya dolaylı hiçbir yatırımı olmadığını" duyurmak zorunda kaldı.
Cronin, ayrıca AXA'nın bu bankalara yaptığı yatırımların ölçeği hakkında da bilgi vererek, bunların AXA'nın yaklaşık 859 milyar dolar değerindeki geniş portföyünün küçük bir kısmını temsil etse de yatırımların her zaman bu kadar mütevazı olmadığını vurguladı.  
Ekō'nun 2019 raporunda, AXA'nın işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasadışı İsrail yerleşimlerindeki altyapı ve konut projelerinin finansmanıyla bağlantılı olan beş büyük İsrail bankasına 90 milyon ABD dolarından fazla yatırım yaptığı ortaya çıktı.

Mücadele henüz bitmedi

AXA'nın yakın zamanda İsrail bankalarından hisselerini çekmesi önemli bir zafer olarak görülse de Ekō aktivistleri, mücadelenin henüz bitmediğini söylüyor.  
Cronin, "AXA henüz kurtulmuş değil" diyerek, Ekō'nun AXA'nın yatırımlarını, İsrail'in Gazze'deki devam eden eylemlerine ortak olmamasını sağlamak için incelemeye devam edeceğini vurguladı.  
Ayrıca AXA'nın, İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü soykırıma ortak olmadığından emin olmak için yatırımlarını araştırmaya devam edeceklerini belirtti.

Soykırım destekçisi kurumlar hedefte

Kuruluş, devam eden hesap verebilirliği sağlamak için benzer faaliyetlerde bulunan diğer büyük kurumsal yatırımcıların da hedeflendiğini, bir sonraki adımların da şimdiden planlandığını duyurdu. 
Yaklaşan girişimlerin detayları henüz gizli tutulurken Cronin, İsrail'e silah tedarik eden büyük Avrupa finans kuruluşlarını hedef alan daha geniş kapsamlı kampanyaların ipuçlarını verdi. 
"Listelenen tüm finansal aktörler, daha sonra açıklayacağımız iki belirli aktöre odaklanarak tarafımızdan daha fazla eyleme tabi tutulacak." dedi.   

Editör: Burçin Çelikkol