Dünya

BBC’den ölü milyarderi suçlayan belgesel

İngiltere Kralı Charles’in eski eşi Prenses Diana ile birlikte trafik kazasında ölen Dodi Al Fayed’in babası Mısırlı milyarder Muhammed Al Fayed, BBC’nin hazırladığı belgeselde taciz ve tecavüzle suçlandı.

Abone Ol

BBC'nin yeni belgeselinde, Mısır'ın eski zengin iş adamı Muhammed El Fayed'in çok sayıda tecavüz ve cinsel saldırı iddiasıyla suçlandığı belirtildi.

Mısırlı milyarder taciz ve tecavüzle suçlandı 

BBC iPlayer ve BBC Two'da dün prömiyeri yapılan Al Fayed: Predator at Harrods (Al Fayed: Harrods’taki Avcı) filminde 20'den fazla kadın tecavüz, tecavüz girişimi, cinsel saldırı ve kadına yönelik şiddet iddialarıyla ortaya çıktı.

Taciz iddiasında bulunan kadınların çoğu, Al Fayed'in 26 yıl boyunca sahibi olduğu lüks Londra mağazası Harrods'un eski çalışanları. İddiaya göre mağdurlar 1980'lerin sonu ile 2000'ler arasında orada çalışmış ve saldırıların Londra ve Paris'te gerçekleştiği bildiriliyor.

İskenderiye'de orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen El Fayed, geçen yıl 94 yaşında hayatını kaybetti. Mısır'da nakliye işi kurduktan sonra büyük bir servet biriktirdi.

Belgesele göre, polis 2015'te Al Fayed'e yönelik bir tecavüz iddiasını araştırdı ancak dava açmadı. Mağdur olduğunu belirten kadınlardan biri 2018'de polise başvurduğunu ancak bunama hastası olan Mısırlının kovuşturulmak için çok yaşlı olduğu yönünde bilgilendirildiğini söyledi.

Geç saatlere kadar çalışan 13 kadın BBC'ye, Al Fayed'in kendilerine lüks bir apartman olan Park Lane’daki dairesinde sık sık kalmak için zorlandıklarını ve cinsel saldırıya uğradıklarını anlattı. Bu kadınlardan dördü tecavüze uğradığını bildirdi.

Paris'te dokuz kadın daha cinsel saldırı iddiasında bulundu, beşi tecavüz girişiminde bulunulduğunu, biri de tecavüze uğradığını söyledi.

BBC, Harrods'un cinsel taciz iddialarını örtbas etmede de rol oynadığını iddia ediyor. Şirketinin Temmuz 2023'te, iddialara karışan kadınlardan birkaçıyla anlaşmaya vardığı bildirildi.

Harrods, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Muhammed El Fayed tarafından işlenen taciz iddiaları karşısında dehşete düştüklerini" ve "en güçlü şekilde kınadıklarını" söyledi.

Açıklamada, "Ayrıca, şirket olarak bu süreçte mağdur olan çalışanlarımızı hayal kırıklığına uğrattığımızı kabul ediyoruz ve bundan dolayı içtenlikle özür diliyoruz" denildi.

Belgesel yapımcıları, kadınların Netflix dizisi The Crown'da Al Fayed'in olumlu tasvirini izledikten sonra ortaya çıkmaya karar verdiklerini öne sürdü.

Söz konusu bölümlerde, Prenses Diana'nın Al Fayed'in oğlu Dodi ile olan ilişkisine ve 1997'de Paris'te bir araba kazasındaki ölümleri yer alıyordu.