Gündem

Bayramiç mehdisi tutuklandı… Mehdilik nedir? İslam’da yeri var mı? Mehdiler cahilleri neden sever?

Çanakkale Bayramiç’te ortaya çıkan “son mehdimiz!” Mustafa Çabuk, suç örgütü kurmaktan tutuklanınca, mehdilik kavramı yeniden gündeme geldi. Mehdi kimdir, mehdilik nedir, mehdinin İslam’da yeri var mı? Mehdilik nasıl bir sahtekarlıktır? Tümü haberimizde.

Abone Ol

Türkiye adeta bir sahte “mehdi” cenneti. Son hesaplamalara göre günümüzde Türkiye’de 27 tane, tüm İslam dünyasında ise 200’ün üzerinde sahte mehdi var. En son Çanakkale Bayramiç’te ortaya çıkan ve müritleri üzerinden çıkar sağlayan sahte mehdi Mustafa Çabuk ve 10 müridi tutuklandı. 

Peki Türkiye’de ve İslam dünyasında neden mantar gibi sahte mehdi ortaya çıkıyor? Halk bu sahtekarlara neden inanıyor? Mehdilik nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? İslam’da mehdi kavramı var mı? Mehdi inancı İslam’da nasıl ortaya çıktı? Tarikat şeyhleri ve cemaat liderleri de kendilerini mehdi olarak görüyor mu? Tüm bu soruların cevabı haberimizde. 

Bayramiç’teki sahte mehdi tutuklandı

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Külcüler köyünde kendisini "mehdi" ilan eden Mustafa Çabuk ve çevresinde örgütlediği çıkar örgütünden 10 kişi tutuklandı. Müritlerine gayrimenkullerini sattırıp kredi çektirerek maddi kazanç sağlayan Çabuk ve suç ortağı 10 müridi, geçtiğimiz günlerde göz altına alınmışlardı. Şimdi de çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar. 

Din tüccarı Mustafa Çabuk, Külcüler köyü ve çevresinde yaklaşık 200 kişiden oluşan ve adına "Hilafeti Muhammediye Tarikatı" dediği bir sözde dinsel grup kurmuş ve kendisini mehdi ilan etmişti. 18 ay önce kendilerini 6 Şubat depremi mağduru gibi gösterip, tarikat üyeleriyle birlikte Bayramiç ilçesindeki Koç Termal ve Hilal Evleri'ni kiralayarak yerleşmişlerdi. 

Çanakkale polisi, faaliyetleriyle ve yapılan ihbarlarla şüpheleri üzerine çekmeye başlayan Çabuk ve suç ortaklarını izlemeye başladı. Çabuk’un, saf ve cahil insanların dini duygularını istismar ederek gayrimenkullerini sattırıp kredi çektirdiği tespit edilince 8 Ekim’de sahte mehdi Çabuk ve suç ortağı 15 müridine operasyon yapılarak göz altına alınmışlardı.

Şüphelilerin evlerinde ve kullandıkları mekanlarda yapılan aramalarda çeşitli silahlar, yüklü miktarda para ve elektronik cihazlar ele geçirilmişti.

Mehdi nedir, mehdilik nedir? 

Mehdi, kıyamete yakın zamanda ortaya çıkacağına ve tüm Müslümanları çevresinde toplayıp, “küfre” karşı galip geleceğine inanılan bir “kurtarıcı” kişidir. Mehdilik, İslam dünyasında/düşüncesinde özellikle Şii akımlar arasında kabul gören, ancak gerçek İslam’da yeri olmayan bir kavramdır. 

Türkiye topraklarında ve İslam dünyasında yüzyıllardır çok sayıda sahte mehdi ortaya çıkıp mehdiliğini ilan etti. Birtakım sahtekarların ortaya çıkıp mehdiliğini ilan etmesinin altında, uydurma hadislerde dile getirilen bir iddia bulunuyor. Buna göre, kıyamete yakın bir zamanda “Mehdi - hidayete erdiren” ortaya çıkacak, İslam düşmanlarını yenip yok edecek, İslam’ı tüm dünyaya hakim kılacak. Ardından da kıyamet kopacak. 

İslam’da mehdilik var mı?

Mehdi kavramının İslam dininde yeri yoktur. İslam’ın temel kaynağı olan Kur’an’da “mehdi” bulunmaz. 

İslam’da mehdi inancı nasıl ortaya çıktı?

İslam tarihi boyunca birtakım siyasetçiler, yöneticiler, din adamları ve sahtekarlar güç elde etmek için hadisler ve keramet söylentileri uydurmuşlar, bunlara dayanarak çevrelerine geniş kitleleri toplamışlardır.
Ancak bazı tarikat şeyhleri ve sahte mehdiler, kendi varlıklarını meşrulaştırmak ve güç elde etmek için bazı ayetleri “hileli/yanlış” yorumlayarak; “Bakın, mehdi Kur’an’da var, o da benim” diyerek saf ve cahil insanları kandırabiliyor. 

Her tarikat lideri mehdidir!

Mehdilik hurafesini besleyen temel etkenlerden biri de tarikatlar ve dinsel cemaatlar. Tarikat ve cemaat liderlerinin büyük bölümü, çevresindeki dar/güvenli halka üzerinden, aşağı katmanlardaki müritlerine ve kamuoyuna yönelik olarak mehdilik propagandası yapar. Bu açıdan bakıldığında, haberimizde geçen “Türkiye’de 27 mehdi bulunduğu” yönündeki bilgiyi, “Türkiye’de tarikat ve cemaat sayısı kadar ve artı olarak din tüccarı sahtekarlar kadar mehdi var” şeklinde düzeltmemiz gerekecek. 
Tarikat ve dinsel cemaatlarda, müritlere kadar inen “şeyhin/liderin birtakım olağanüstü hallerine, kerametlerine” dair uydurma söylentiler, bir süre sonra, “şeyh uçmaz mürit uçurur” ilkesi doğrultusunda şeyhin/liderin mehdi olduğu iddiasına doğru evrilir. 

Neden sahte mehdi ortaya çıkıyor?

Her sahte mehdinin temel mesajı aşağı yukarı şöyle oluyor: “Kıyamet yaklaşıyor. Kıyametin yaklaşmasının kanıtı da benim, yani mehdinin ortaya çıkmasıdır. Çevremde toplanır ve bana tabi olursanız hem bu dünyada hem ahirette kurtuluşa erersiniz. Yoksa helak olanlardan olursunuz”.

Mehdiler cahilleri sever!

Bugünün Türkiyesinde ve İslam toplumlarında olduğu gibi, İslam tarihinin özellikle bozulma, cahilleşme, kaos dönemlerinde daha çok “mehdi”nin ortaya çıktığı biliniyor. Dini bilmeyen, diplomalı ancak “eğitimsiz”, cahil, ham kişilikli ve toplumda bir konum sahibi olamamış insanlar, bir “son kurtarıcıya” mürit olmakla, öncelikle “statü sahibi, şanslı ve iki dünyada da kurtuluşa eren” biri olacağına kolaylıkla inandırılır. 

Mehdinin temel amacı çıkar sağlamak

Ancak tarih boyunca, birkaç akıl hastası/meczup dışında hemen tüm mehdilerin bu iddialarının altında maddi çıkar elde etmek, müritlerini sömürmek, müritlerinden cinsel çıkar sağlamak, siyaseten yükselmek, toplumda güç sahibi olmak gibi amaçlar bulunmuştur.