HABER MERKEZİ

Amerika Birleşik devletleri ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki LGBT türü oluşumlara milyarlarca lira yardımda bulunduğu ve bulunmaya devam ettiği belgelerle kanıtlandı.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü tarafından açıklanan belgelerde, Türkiye’deki hangi kuruluşa Batılı hangi ülke tarafından, ne kadar para aktarıldığı oraya kondu.

“İkinci CIA” NED’in aktardığı fonlar

Türkiye’deki LGBT oluşumlarına para aktaran ve bu yapıları dolaylı yollardan yöneten yabancı kuruluşlar arasında, merkezi ABD’de bulunan ve “ikinci CIA” olarak bilinen Ulusal Demokrasi Vakfı (NED), buraya bağlı Ulusal Demokratik Enstitüsü (NDI), Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitüsü (IRI) ve Uluslararası Özel Girişim Merkezi (CIPE), Chrest Vakfı, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) da bulunuyor. Bu kuruluşlar Türkiye’de sadece LGBT oluşumlarını değil, bazı üniversiteleri, dernek ve vakıfları, düşünce merkezlerini, basın-yayın kuruluşlarını da parasal açıdan destekliyor.

İsveç’in Türkiye’de bol keseden dağıttığı paralar

İsveç, SIDA aracılığıyla 2013-2024 yılları arasında Türkiye’deki Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği’ne 198 milyon TL verdi. Aydınlık gazetesinde yer alan habere göre SIDA, aynı LGBT derneğiyle, 2024-2028 yıllarını kapsayan son projesi için de 112 milyon TL’lik yeni bir fon sözleşmesi imzaladı. Dağıtılan bu fonlar, “proje karşılığında” gibi gösterilse de genellikle geri ödemesiz. Batılı devletlere bağlı kuruluşların Türkiye’deki LGBT başta olmak üzere bazı kuruluşlara karşılıksız destek vermesinin temel amacı, ülke içinde bu yapılar üzerinden denetim/kontrol sağlamak ve amaçladığı bazı işleri yürütmek şeklinde açıklanıyor.

Sadece İsveç değil ABD, Hollanda, İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerin de Türkiye’deki LGBT örgütlerine destek verdiği biliniyor. İçişleri Bakanlığı’nın 2022’de açıkladığı rakamlara göre, bu ülkelerden 2018-2022 yılları arasında Türkiye’deki 22 LGBT derneğine 20 milyon USD (685 milyon TL) aktarılmış. Bu dönemde en büyük fonu Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği almış; bu derneğe beş yılda yurtdışından 227 milyon TL fon verilmiş.

Yabancı ülkelerin genellikle istihbarat servisleriyle bağlantılı kuruluşları üzerinden Türkiye’deki diğer bazı LGBT örgütlerine aktarılan paralar şu şekilde: Hak Eşitlik Varoluş İçin Lezbiyen Gey Biseksüel Transseksüel İnterseksüel Derneği ile Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği  34 milyon TL’nin üzerinde fon almış ve bu paranın %95’i dış kaynaklı.

Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği, AB fonları aracılığıyla, sadece 2021 yılında ÜNİ-KUİR - Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve Lezbiyen Gay Biseksüel Trans İnterseks Dayanışma Derneği’ne 1,4 milyon TL vermiş.

Erdoğan'dan 'Filistin' mesajı Erdoğan'dan 'Filistin' mesajı

Kadın derneklerine yardım için LGBT şartı!

İsveç devleti “openaid.se” resmi internet sitesinde yayınladığı açık belgelere göre kadın örgütlerine verdiği fonlarda LGBT dayatmasını ve toplumsal cinsiyet kavramı için mücadeleyi ön şart olarak koyuyor. İsveç’ten yardım alan bütün sözde kadın örgütleri bu sözleşmeleri imzalayarak fon alabiliyorlar. SIDA, Mor Çatı Kadın Sığınağı’na 2020-2023 arasında 58,6 milyon TL vermiş. Mor Çatı’nın İsveç Devleti’yle imzaladığı son sözleşmeye göre 2024–2027 arasında 73 milyon TL’lik bir fon daha verilecek. SIDA Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’ne de 58 milyon TL fon göndermiş.

Diyarbakır merkezli vakfa ABD yardımları

Diyarbakır merkezli KAMER Vakfı’na sadece İsveç tarafından 2005-2023 arasında 277 milyon TL verilmiş. NED’in paravan vakıflarından olan Chrest Vakfı da 2004–2007 arasında KAMER’e 11,4 milyon TL fon sağlamış. Bu vakıf, “toplumsal cinsiyet rollerini fark ettirmek, kadınların ve LGBT bireylerin yaşadıkları hak ihlallerini raporlamak” şeklinde açıkladığı bir amaç güdüyor. KAMER Vakfı sadece İsveç’ten değil, onlarca emperyalist devlet ve vakıftan daha fonlar alıyor. Diyarbakır merkezli bu vakfın tümü Doğu ve Güneydoğu’da olmak üzere 20 şubesi var.
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) 2010–2024 arasında İsveç’ten 96 milyon TL fon almış. Ayrıca “inançlı ve dindar LGBT bireyleri barındırdığı” söylenen Havle Derneği’nin de yabancı fonlarla kurulduğu biliniyor.
Sadece İsveç, 2021-2027 arasında Türkiye’deki başta LGBT olmak üzere STK’lara ve basına dağıtmak için 2 milyar 314 milyon TL  tutarında bir fon ayırmış durumda.

Editör: Elif Erbay