Demokrat Partili Ilhan Omar, rakibini büyük farkla yenerek, kasım ayındaki seçimlerde koltuğu kazanmayı şimdiden garantiledi. 

Ilhan Omar, rakibini farkla yendi 

ABD'nin Minesota eyaleti Temsilcisi Ilhan Ömer, Demokrat Parti'den dördüncü dönem için adaylığını kazandı. Bu, "The Squad " lakaplı grubun iki üyesinin parti ön seçimlerinde kaybetmesinin ardından ilericilerin zaferiydi.
Omar, Minnesota'nın 5. Bölge Demokrat ön seçiminde eski Minneapolis belediye meclisi üyesi Don Samuels'i yendi.
Minnesota Eyalet Sekreteri sayımlarına göre, 217 seçim bölgesinin 216'sında sonuç açıklanırken Omar, Samuels'e göre yüzde 56,2'ye karşı yüzde 42,9'luk bir fark  attı. 
Coşkulu bir kampanyanın sonunda Samuels, Omar'ın zaferini kabul etti ancak sonuçların "hala kongre üyesinin liderliğinin şüpheli olduğunu hisseden insanları" gösterdiğini söyledi.

Zafer bağışlarla geldi 

Omar'ın zaferinde kampanya için topladığı güçlü bağışların önemli bir rol oynadığı düşünülüyor. 
Federal kampanya, 2022 seçimlerinden bu yana 6,8 milyon dolar toplandığını, bu miktarın olağan bir Temsilciler Meclisi üyesinin yeniden seçilme kampanyasından aldığı miktarın iki katından fazla olduğunu açıkladı. Kampanyadan yapılan açıklamada, Samuels'in 1,4 milyon dolar topladığını belirtti. 
Minnesota'daki Carleton College'da siyaset bilimi profesörü olan Ryan Dawkins, "Omar geçen dönemde zorlu bir ön seçim geçirdiğinden, bu sefer güçlü bir saha oyunu ve Samuels'i çok geride bırakan mükemmel bağış toplama rakamlarıyla hazırlıklıydı" dedi.

Trump yeni saldırı girişimi sonrası konuştu: ''Asla teslim olmayacağım'' Trump yeni saldırı girişimi sonrası konuştu: ''Asla teslim olmayacağım''

AIPAC'e kaybettirdi 

2018 seçimlerinde The Squad'ı kuran dört ilerici kadından biri olan Minnesota milletvekilinin, 5 Kasım seçimlerini kolayca kazanması bekleniyor. 
İsrail yanlısı bağış toplama grubu AIPAC'ın önemli desteğini alan rakipleriyle karşı karşıya gelen Squad'daki diğer milletvekilleri New York'lu Jamaal Bowman ve Missouri'li Cori Bush parti ön seçimlerini kaybetti.
Ancak bu durum, Demokrat Parti'de 2020 Demokrat başkanlık ön seçimlerinde Biden'ı destekleyen en sola verilen vaatlerin; "tüm Amerikalılara devlet destekli sağlık hizmeti sağlanması çağrıları veya polisin mali kaynaklarının kesilmesi"nden geri adım atılmasına tepki olduğu da değerlendirildi. 
Ayrıca Bowman, Bush ve Omar, Başkan Joe Biden'ın Gazze'deki savaşında İsrail'e verdiği desteğe karşı çıktıklarını ifade etmişti. 
Omar ve bazı Squad üyeleri, 2021'de yasalaşan 1 trilyon dolarlık altyapı tasarısı da dahil olmak üzere Biden'ın bazı önceliklerine karşı oy kullandı. 
The Squad üyeleri yasama konusunda genellikle, Demokrat Partili meslektaşlarıyla aynı doğrultuda oy kullandı. 

Omar ve siyaseti 

Siyasetini "vizyoner, cesur ve çok sesli" olarak tanımlayan Omar, bölgesindeki toplumun gelişimi için milyonlarca dolarlık federal fon sağladığına dikkat çekti. 
Bölgesindeki büyük göçmen nüfusunu yakından takip ettiğini belirten Omar, bu kapsamda büyük bankaların Müslüman Amerikalılara karşı ayrımcılık yapıp yapmadığını araştırdığına işaret etti. 
Antisemitik ifadeleri nedeniyle eleştirilere maruz kalan Omar,  2019'da İsrail'in destekçilerinin prensipten çok parayla motive olduklarını ima eden bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle Dış İlişkiler Komitesi'nden çıkarıldı. Omar bu paylaşımı için özür diledi.

Editör: Burçin Çelikkol