Bangladeş’te şiddet tırmandı, can kaybı artıyor

Bangladeş'te, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların yakınlarına kontenjan ayrılmasına karşı üniversite öğrencilerinin ülke genelinde devam ettiği protestolarda can kaybı artıyor.

Kontenjan hakkının kaldırılması talebiyle gösteri düzenleyen öğrenciler ile polis arasında çıkan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 114'e yükseldi. Başkentteki Dakka Tıp Fakültesi Hastanesine dün yerel saatle 17.00-19.00 arasında 27 kişinin cansız bedeni getirildi. Protestolarda binlerce kişi de yaralandı.

Ayrımcı yasaya muhalif öğrenciler ile iktidar yanlısı öğrenciler arasında başlayan şiddet olayları ülkenin tüm şehirlerindeki üniversitere sıçramış, güvenlik güçlerinin sert müdehalesiyle protestolar, ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan şiddet olaylarına sahne olmuştu.

İktidardan anlaşma teklifi: Kontenjanı yüzde 20’ye düşürelim

Muhalif öğrenciler, savaşa katılanların ailelerine kontenjan ayrılmasının "ayrımcı" olduğunu savunarak bunun yerine liyakate dayalı bir sistem getirilmesini talep ediyor.

İktidardaki Avami Birliği Partisi, söz konusu kontenjanın yüzde 30`dan 20`ye düşürülmesi teklifi yaptı.

Bu kapsamda, iktidar partisinin 21 Temmuz`da Yüksek Mahkeme`ye başvuruda bulunacağı bildirildi.

Ülkede son durum

Ayrıca, ülkede mobil internet bağlantısı kesildi, sosyal medyaya erişim de kısıtlandı.

İsviçre ve İtalya sınırı yeniden çiziliyor! İsviçre ve İtalya sınırı yeniden çiziliyor!

Bangladeş kaynaklı haber sitelerine ülke dışından da ulaşılamıyor.

Hükümet, protestoların şiddetinin artması nedeniyle Cuma gecesinden itibaren ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti ve durumu kontrol altına alması için orduya talimat verdi.

Editör: Burçin Çelikkol