Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamu sektöründe kontenjan ayrılması talebiyle 16 Temmuz'da başlayan protestolarda ölü sayısı 151'e ulaştı. Yerel basında yayımlanan bilgilere göre, bu olaylardaki can kaybı giderek arttı.
Yüksek Mahkeme’nin şiddet olaylarının ardından geri adım atmasının ardından protestoları organize eden ana grup olan Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler grubunun sözcüsü,
"Yüksek Mahkeme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak hükümet taleplerimizi yansıtan bir karar yayınlayana kadar protestolarımıza son vermeyeceğiz” dedi.
Yüksek Mahkeme geri adım attı
Geçtiğimiz ay, 2018'de kaldırılan kontenjan sistemini yeniden uygulama kararı veren Yüksek Mahkeme, şiddet olaylarının ardından kamu sektöründeki birçok kontenjanı iptal etti. Mahkeme, kamu sektörü pozisyonlarının yüzde 93'ünün liyakata dayalı alımla dolmasını kararlaştırdı. Bangladeş Başsavcısı Amin Uddin, kamu sektöründeki pozisyonların %5'inin Bağımsızlık Savaşı'na katılanların çocuklarına ve %2'sinin ise diğer gruplara ayrılmaya devam edeceğini duyurdu.