Protestolarda ölü sayısı 61'e çıktı 

Bangladeş’te hükümetin "kamuda kontenjan" kararına tepki gösteren öğrenciler ile hükümetin kararını destekleyen öğrenciler arasında yaşanan arbedeye güvenlik güçleri sert müdehale etti.

Ülkenin farklı şehirlerine sıçrayan protestolarda bugün 10 öğrencinin hayatını kaybettiği bildirildi.  Yaklaşık 1 aydır süren protestolarda son günlerde şiddet artarken 466’sı ağır,  2700 kişi yaralandı.

Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, dün  "öğrencileri korumak amacıyla tüm devlet ve özel üniversitelerin bir sonraki duyuruya kadar kapatılmasını" istedi. Protestoların düzenlendiği Dakka Üniversitesi dahil ülkedeki bazı üniversiteler, süresiz olarak kurumlarının kapatıldığını duyurdu.

Ocak ayında muhalefetin protesto ettiği genel seçimleri, iktidar partisi Avami Birliği dördüncü kez kazanmış,  Şeyh Hasina  başbakanlık koltuğunu korumuştu.

Bangladeş'in Pakistan'dan ayrıldığı 1971 yılındaki "Bağımsızlık Savaşı"na katılan ailelerin çocuklarına devlet dairelerine ve üniversitelere girmede yüzde 30'luk bir kontenjan Şeyh Hasina’nın destekçilerine seçimi kazanma  vaadi olarak görüldü ve tepkilere neden oldu.

2018’de kaldırılan "kamuda kontenjan" kararına tepki gösteren protestocular, 170 milyon nüfuslu Güney Asya ülkesinde 32 milyon gencin işsiz olduğunu bildirildi.

Protestolar artarak devam edecek: "hayatı durdurma eylemi" başladı

Protesto yapan öğrencilerin platformundan dün yapılan açıklamada, öğrencilerin barışçıl gösteri yaptığı bildirilerek gelinen durumdan  yalnızca hükümetin sorumlu olduğu belirtildi.

Protestocular, kampüslerin açılmasını, terörden arındırılmasını ve tüm güvenlik güçlerinin kampüsten çekilmesini talep etti.

Ayrıca Hasina hükümetini kendilerine komplo kurmakla suçlayan protestocular, katiller ve saldırganlar yargılanıncaya kadar gösterilerin artarak devam edeceğini bildirdi.  

Yemen’den fırlatılan balistik füze Tel Aviv’i vurdu Yemen’den fırlatılan balistik füze Tel Aviv’i vurdu

Protestoların başkoordinatörlerinden Asif Mahmud, bugün ülke genelinde hastaneler ve acil servisler dışındaki tüm kurum ve kuruluşlarda faaliyetlerin bırakılarak "hayatı durdurma eylemi" ilan ettiklerini duyurdu.

Protestoların nedeni geçmişte başladı

1971 Bağımsızlık Savaşı'nın öncüsü Şeyh Muciburrahman'ın kızı olan Başbakan Şeyh Hasina, dün akşam ulusa seslenerek, kontenjan kararına karşı çıkan göstericileri Bağımsızlık Savaşı sırasında Pakistan ordusu ile işbirliği yapanların yanlıları olmakla suçladı.

Hasina konuşmasında, protestoculara yönelik Pakistan'la işbirliği yapanlar için kullanılan "Razakar" ifadesini kullandı. 

Dışişleri Bakanı Hasan Mahmud da gösterilerden Cemaat-i İslami ve Bangladeş Milliyetçi Partisini sorumlu tuttu.

Polis, “şiddeti durdurma” gerekçesiyle  Bangladeş Milliyetçi Parti (BNP) Genel Merkezine baskın düzenledi ve partinin öğrenci komisyonundan yedi kişiyi tutukladı.

Ayrıca, internetin yavaşlatıldığı ülkede gösterilerin organize edilmesinde kullanılan sosyal medya platformlarına kısıtlama getirildi.

Şeyh Hasina Hükümeti, savaş suçları mahkemesi kurmuş, Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi’ne yönelik kanlı bir operasyon başlatmıştı. 2010’dan sonra parti liderleri, bu özel mahkemelerde çeşitli suçlarla yargılanarak bir çoğu idam edildi ya da ağır hapis cezaları aldı.

Editör: Burçin Çelikkol