Bangladeş'teki hükümet karşıtı protestoların ardından, resmi konutunu basan protestocular tarafından zor durumda kalan Başbakan Şeyh Hasina'nın ülkeden kaçmasının ardından, yeni geçici hükümetin başkanı belli oldu. Ülkenin parlamentosunun feshedilmesinin ardından, Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus geçici hükümete başkan olarak atandı. Yunus'un liderliğindeki geçici hükümetin diğer üyeleri ise ilerleyen günlerde açıklanacak.
Geçici Hükümetin Kuruluşu
Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile Öğrenci Ayrımcılık Karşıtı Hareketi yöneticileri arasında yapılan görüşmelerin ardından Muhammed Yunus'un geçici hükümetin başkanı olarak atanması kararlaştırıldı. Yetkililer, geçiş hükümetinin diğer üyelerinin çeşitli siyasi partilerle yapılan istişarelerin ardından belirleneceğini bildirdi.
Bangladeş'teki Öğrenci Protestoları
Bangladeş'te temmuz ayında, 1971 Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından öğrenci protestoları başlamıştı. Temmuz sonunda Yüksek Mahkeme tarafından kontenjan kotası oranlarının düşürülmesiyle protestolar son bulmuştu. Ancak, gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" talebiyle yeniden sokağa dökülen protestocular, şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasını talep etti.
Başbakan Şeyh Hasina'nın Kaçışı
Şiddet olaylarının artması üzerine Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmişti. Bu sırada protestocular, Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı. Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçiş hükümetinin kurulacağını duyurdu.
Öğrenci protestolarının koordinatörlerinden Nahid İslam, geçiş hükümetinin başına Muhammed Yunus'un geçmesini istediklerini belirtmişti. Yunus'un düşünce kuruluşu "Yunus Centre" İcra Direktörü Lamiya Morshed, Yunus'un öğrencilerin talebine olumlu yanıt verdiğini ve kısa süre içinde Dakka'ya döneceğini ifade etti.
Muhammed Yunus Kimdir?
84 yaşındaki Muhammed Yunus, uzun zamandır Başbakan Şeyh Hasina'nın rakibi olarak tanınıyor. "Yoksulların bankacısı" olarak bilinen Yunus, 2006 yılında Grameen Bankası ve sosyal işlerle ilgili öncü çalışmaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. Yunus, Bangladeş'te çeşitli mali suçlamalarla karşı karşıya kalmış, Hasina ile aralarındaki soğuk ilişkiler nedeniyle hedef alındığı iddia edilmiştir.
Muhammed Yunus, 28 Haziran 1940'ta Bangladeş'in Chittagong şehrinde doğmuştur. Bangladeşli bir bankacı, ekonomi profesörü, girişimci ve sivil toplum lideridir. Yunus, mikrokredi kavramını geliştirerek düşük gelirli bireylerin ekonomik fırsatlara erişimini sağlama konusunda önemli bir rol oynamıştır. Grameen Bankası'nın kurucusudur ve bu banka aracılığıyla düşük faizli krediler sunarak yoksullukla mücadele etmiştir.
2006 yılında, Muhammed Yunus ve Grameen Bankası'na "alt katmanlarda ekonomik ve sosyal kalkınma yaratma çabaları" nedeniyle Nobel Barış Ödülü verilmiştir. Bu ödül, Yunus'u Nobel Barış Ödülü'nü kazanan ilk Bangladeşli ve sekizinci Müslüman yapmıştır. Ayrıca, 2009 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından kendisine Fahri Doktora Ödülü verilmiştir.
Haziran 2008'de, ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin düzenlediği "Dünyanın İlk 100 Entelektüeli" listesinde ikinci sırada yer almıştır. Bu liste, Yunus'un küresel entelektüel ve sosyal etki alanındaki önemli katkılarını vurgulamaktadır.2009 yılında, Bangladeş hükümeti, Muhammed Yunus'u Grameen Bankası'nın başkanlığından almıştır. Bu karar, Yunus'un bankadaki görev süresiyle ilgili anlaşmazlıklar ve hükümetle yaşanan gerilimler sonucunda alınmıştır.
Muhammed Yunus Yaşı Kaç, Nereli?
1940 doğumlu Muhammed Yunus, şu anda 84 yaşındadır. Kendisi Bangladeşlidir ve bu ülkede doğup büyümüştür.
Muhammed Yunus'un Kızı Monica Yunus Kimdir?
Monica Yunus, 1979 yılında Bangladeş'in Chittagong kentinde doğdu. Babası Muhammed Yunus ve annesi Vera Forostenko, Trenton, New Jersey'den göç etmişti. Monica’nın ebeveynleri, onun doğumundan kısa süre sonra ayrıldılar ve annesi Monica’yı Amerika Birleşik Devletleri'ne götürdü. New Jersey’de büyüyen Monica, İngilizce, Rusça, İtalyanca, İspanyolca, Almanca ve Fransızca gibi dilleri akıcı bir şekilde konuşmayı öğrendi.
Monica Yunus, şarkı söyleme yeteneğini erken yaşlarda geliştirmiştir. Büyükannesi onu Rus Ortodoks Kilisesi'nde koroya götürmüş ve klasik müziğe olan ilgisi artmıştır. On bir yaşındayken resmi ses eğitimi almış ve kısa sürede Metropolitan Operası'nın Çocuk Korosu'na katılmıştır. Juilliard Okulu'nda Vokal Performans alanında eğitim aldıktan sonra 2002 yılında yüksek lisans derecesini tamamlamıştır.
1999 yılında Palm Beach Operası'nda profesyonel çıkışını yapmış ve birçok ödül kazanmıştır. Palm Beach Opera ve Florida Grand Opera gibi prestijli operalarda rol almış, 2003-2014 yılları arasında New York City'deki Metropolitan Operası'nda düzenli olarak sahne almıştır. Barbarina ve Papagena gibi önemli roller üstlenmiş ve Carnegie Hall gibi önemli mekanlarda konserler vermiştir.
Monica Yunus, 2004 yılında babası Muhammed Yunus ile yeniden iletişime geçmiş ve 2005 yılında birlikte Bangladeş’e bir gezi yapmıştır. Ayrıca, Katrina Kasırgası'nın ardından insani yardımlara yönelik konserler düzenleyen Sing For Hope adlı organizasyonu kurmuştur. Eşi tenor Brandon McReynolds'tır.