Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Bangladeş'te günlerdir devam eden ve şiddet olaylarına sahne olan kamuda kontenjan protestoları ve hükümet karşıtı protestolarda can kayıpları artarken Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina istifa etti.

Yemen, Starlink'e bağlanan ilk Ortadoğu ülkesi oldu Yemen, Starlink'e bağlanan ilk Ortadoğu ülkesi oldu

Pazartesi günü (bugün) yerel medyaya yansıyan haberlere göre 15 yıllık iktidarı son bulan Hasina, istifa etmesinin yanı sıra ülkeyi de terk etti.

Protestolar, haziran ayının sonunda kamuda kontenjan sistemini sona erdirmeyi amaçlayan öğrenciler tarafından barışçıl bir şekilde başlatılmıştı ancak Dhaka Üniversitesi'nde göstericiler ile polis ve hükümet yanlısı aktivistler arasında çatışmaların ardından şiddetlenmişti.

En az bin gösterici öldürüldü

Bangladeş’ten yapılan resmi açıklamalara göre olaylarda yaklaşık 200 kişinin ölürken Samimi Haber’e konuşan Bangladeşli gazeteci Moshiur Rahman’a göre “en az 1000 kişi öldürüldü.”

Bangladeş’te hükümetin göstericilerin protestosuyla istifa ettiğini, bazı kaynaklarda yazıldığı gibi bir darbe söz konusu olmadığını dile getiren Rahman, Hasina hükümetinin yerine yine sivil bir hükümet geleceğini söyledi.

Hasina'nın yerine kim gelecek?

“Kimin geleceğine ilişkin bir gözlemi” olup olmadığını sorduğumuz Rahman, protestoları başlatan öğrenciler ve göstericilerin Nobel ödüllü ekonomist Dr. Muhammed Yunus’u istediklerini, ancak o yaşı itibarıyla görevi kabul edemezse eski Merkez Bankası başkanlarından biri ya da bir profesörün geleceğini vurguladı. Rahman, Hasina’nın da görevi devralmadan önce Merkez Bankası başkanı olduğunu söyledi.

Yeni başbakan bugün belli olacak

An itibarıyla askerin muhalefet partileriyle bir toplantıda olduğunu söyleyen Rahman, yeni başbakanın bugünkü toplantıda belli olabileceğini söyledi. Hükümetin sivil bir hükümet olacağının altını özellikle çizen Rahman, İçişleri Bakanlığı’nın asker kökenli birine verilebileceğini dile getirdi.

Bangladeş'in yeni başbakanı kim oluyor?

Hasina hükümetinin kamuda kontenjan uygulamasını kaldırdığını, fakat protestoların devam ettiğini belirten Rahman; protestocuların Hasina ülkeyi terk ettikten sonra sarayına girdiğini ve Sri Lanka’daki görüntülere benzer bir şekilde başbakanın lüks içindeki yaşamının görüntülerini paylaştıklarını aktardı.

 

Editör: Ercan Çankaya