Güney Asya ülkesi Bangladeş'te öğrencilerin hükümete karşı sivil itaatsizlik ilan etmesinin ardından olaylar büyümeye devam ediyor. 2009'dan bu yana başbakanlık görevini yürüten Şeyh Hasina'nın istifasını isteyen binlerce kişi, sokaklara akın etti.

Ülke genelinde günlerdir süren gösterilere daha fazla dayanamayan Başbakan Şeyh Hasina istifa etti. Hasina'nın kız kardeşi ile birlikte askeri helikoptere atlayıp Hindistan'a kaçtığı belirtildi.

Bangladeş3

Ölenlerin sayısı 100e yaklaştı

Polis ile çatışan göstericiler başbakanlık binasına girerek binanın camlarını kırdı. Ülkede polisin protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığı olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 99'a yükselmişti.

Protestolar, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararı sonrası başladı. Hükümetin aldığı kararla kotanın büyük bir kısmı geri çekilse de öğrenciler eylemlerine devam etmişti.

Hasina'nın istifasını isteyen öğrenciler Hasina'nın koşulsuz diyalog teklifini reddetmişti.

Bangladeş2

Knesette Netanyahu’ya “seri katil” dedi, kürsüden zorla indirildi Knesette Netanyahu’ya “seri katil” dedi, kürsüden zorla indirildi

Sokağa çıkma yasağı var

Hükümet önceki gün yerel saatle 18.00'den itibaren ülke genelinde "süresiz" sokağa çıkma yasağı ilan ederken, ayrıca kamu güvenliğini sağlamak amacıyla pazartesi, salı ve çarşamba günleri olmak üzere 3 günlük resmi tatil ilan etmişti.

Şeyh Hasina ordu, donanma, hava kuvvetleri, polis ve diğer kurumların başkanlarının katıldığı ulusal güvenlik toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Şu anda sokaklarda protesto yapanlar öğrenciler değil, ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışan teröristlerdir. Vatandaşlarımıza sesleniyorum, bu teröristleri güçlü bir şekilde bastırın" ifadelerini kullanmıştı.

Bangladeş’teki protestolarda can kaybı 151’e yükseldi Bangladeş’teki protestolarda can kaybı 151’e yükseldi