Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin 2024 yılı ilk olağan toplantısına katılarak, Nitelikli, Sürdürülebilir, Rekabet Gücü Yüksek Yeni Nesil Bir Sanayi İçin Yatırım ve Üretimin İhtiyaç Duyduğu Finans Politikalarının Önemi ana gündemiyle yapılan konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek, hükümetin izlediği ekonomik programın kararlılıkla uygulanacağını belirterek, bu programın geçici bir heves olmadığını ve siyasi sahipliği olan bir plan olduğunu vurguladı. Temelde büyüme sorununun olmadığını ifade eden Şimşek, son 20 yılda yüzde 5,4'lük bir büyüme elde ettiklerini ve bu oranın, Çin dışında makul düzeyde uzun soluklu büyüyen ülkeler arasında olduğunu dile getirdi.

Bakan, kaynak girişinin devam ettiğini ve önümüzdeki dönemde kaynağa erişimde sorun yaşanmayacağını belirtti. Kamu maliyesi konusundaki hedeflerini paylaşan Şimşek, vergi tabanını genişleteceklerini ve verginin hakkıyla alınmadığı alanlara odaklanacaklarını ifade etti.
KKM'DEN SABIRLI ÇIKIŞ
Bakan Şimşek, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'ndan (KKM) çıkış sürecine de değinerek, bu sürecin hedefleri arasında olduğunu ve piyasaları bozmadan sabırla bu süreci yöneteceklerini kaydetti. Ayrıca, dünya genelinde devam eden dezenflasyon trendine dikkat çeken Bakan Şimşek, küresel enflasyonun düşmesinin ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz indirimi beklentilerini artırdığını belirtti. Türkiye'de ise enflasyon şokunun üçüncü yılında olduklarını ve bu tür şoklara tepki vermenin zaman aldığını ifade etti.

Bakan Şimşek'in konuyla ilgili cümlelerinden satırbaşları şöyle:

"Bu program, sabırla ve kararlılıkla uygulanacaktır. Bu program, siyasi sahipliği olan bir programdır. Bu program geçici bir heves değildir. Temelde büyüme sorunumuz yok. Son 20 yılda büyüme yüzde 5,4 oldu. Çin hariç bu kadar uzun soluklu, makul düzeyde büyüyen nadir ülkelerden bir tanesiyiz. Kaynak girişi var. Önümüzdeki dönemde kaynağa erişimde sorun ciddi bir şekilde azalacak.

'SABIRLA KKM'DEN ÇIKACAĞIZ'
(KKM) Buradan çıkış bizim hedefimizdir. Piyasaları bozmadan çıkacağız. Sabırla, zamanla KKM'den çıkacağız. Verginin tabanını büyüteceğiz, verginin hakkıyla alınmadığı alanlarda çaba göstereceğiz.

Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem: Tek fiyat Akaryakıt istasyonlarında yeni dönem: Tek fiyat

Dünyada dezenflasyon devam ediyor. Yani enflasyonda düşüş devam ediyor. Küresel olarak baktığınız zaman bu sene enflasyonun yüzde 8,1’e düşmesi bekleniyor. Bizim için önemli olan gelişmiş ülkelerdeki enflasyon trendidir. Burada enflasyonun yüzde 2,6’ya düşüşü öngörülüyor bu da finansal koşullarda önemli bir iyileşmeyi içeriyor. Enflasyon şoku 2022’de belirgin hale geldi. Biz 3’üncü yılındayız. Araştırmalara göre enflasyonun doğru tepki vererek şok öncesi düzeye dönmesi ortalama 3-4 yılı almış. Küresel enflasyonun iniyor olması ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz indirimi beklentilerini artırmış durumda.