Ekonomi

Bakan Şimşek: 32 dairesi var vergi kaydı yok!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti milletvekilleri ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleriyle yaptığı istişare toplantısında vergi denetimlerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Şimşek, özellikle kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçağına dikkat çekerken, en çok vergi kaçıran sektörleri de tek tek sıraladı.

Abone Ol

Bakan Şimşek, toplantıda bir vatandaşın büyükşehirlerden birinde 32 daire sahibi olmasına rağmen hiçbir vergi kaydının olmadığını ve bugüne kadar hiç beyanname vermediğini belirtti. Şimşek, bu gibi durumların kabul edilemez olduğunu vurgulayarak denetimlerin artırılacağını ifade etti:

"32 dairesi olan bir kişinin vergi kaydı yok. 65 milyon liraya lüks araç alan kişi gelirini açıklayamıyor."

65 milyon liralık araç satın alan gelirini kanıtlayamıyor

Lüks harcamaların gelir beyanlarıyla uyuşmadığına dikkat çeken Bakan, yıl içinde 65 milyon liraya araç alan kişilerin gelirlerini açıklayamadığını söyledi. Vergi denetimlerinde bu durumlarla sıkça karşılaştıklarını belirten Şimşek, şeffaflık sağlamak için çapraz denetimlerin artırılması gerektiğini belirtti:

"Çağırıyoruz, ‘izah et’ diyoruz ama izahları yok. ‘Bu parayı kazandığınızı kanıtla’ diyoruz kanıtlayamıyor. Çapraz denetim yapmadığımız müddetçe istediğimiz modeli uygulayamayız."

Fırıncılar vergi kaçağında öne çıkıyor

En çok vergi kaçağının yaşandığı sektörlere de değinen Şimşek, kuyumcu, avukat ve doktorların gelir beyanlarının asgari ücretten bile düşük olduğunu söyledi. Ancak en fazla vergi kaçağı fırıncılar sektöründe yaşanıyor:

"En çok vergi kaçağının olduğu, hiç verginin gelmediği yerler de fırıncılar. Fırıncılar, günün başında da ortasında da sonunda fiş kesmiyorlar. Sabahtan akşama kadar ekmek satıyorlar ama vergisini vermiyorlar."

Kuyumcular ve avukatlar düşük gelir beyanı yapıyor

Şimşek, kuyumcu ve avukatların gelir beyanlarının da dikkat çekici şekilde düşük olduğunu ifade etti:
"Kuyumcular, avukatlar ortalama 16 bin, doktorlar aylık 28 bin lira gelir beyan ediyor. Kuyumcular asgari ücretten bile düşük gelir beyanında bulunuyor."

Kuaför hikâyesi toplantıya damga vurdu

Bakan Şimşek, toplantıda bir banka müdürünün İstanbul’daki lüks bir kuaförde yaşadığı ilginç deneyimi de anlattı. Kuaförün kartla ödeme almak yerine nakit ve IBAN üzerinden işlem yapma çabasını eleştiren Şimşek, bu durumun denetimlerin zorunlu olduğunu gösterdiğini söyledi:

"Arkadaşım İstanbul’da lüks semtte berbere gidiyor, 2.500 lira fiyat çıkıyor. Kartla ödeme almıyorlar. Arkadaşım ‘üzerimde nakit yok’ deyince esnaf ‘bankamatik yakında’ diye cevap veriyor. Bu kez bir IBAN’a göndermesini söylüyor. Banka müdürü ‘Şirkete ya da size aitse olur, gönderirim’ diyor. Fakat kuaför, IBAN’ın kardeşine ait olduğunu söylüyor."

Vergi denetimlerinin yaygınlaşacağını belirten Şimşek, esnafın müşterilerini uyararak denetimden kaçma çabasını da eleştirdi:

"Biz o dükkâna denetime gittik. Bir hafta kimse gelmedi. Çünkü müşterilerini arayıp ‘gelmeyin’ demiş. Bu, zihniyet meselesi. Hepsi nakit ya da yüzde 20-25 komisyon istiyor. Maliyede 5 bin 500 denetim elemanım var. Ülkede kaç doktor, dişçi, kuaför, avukat var?"