Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TRT Haber Özel yayınında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Fidan, bu yıl BM Genel Kurulu'nun Türkiye açısından oldukça verimli geçtiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının büyük yankı uyandırdığını belirtti. Konuşmanın büyük bir kısmının Filistin meselesine ayrıldığını ve bunun büyük bir etki yarattığını söyledi.

"Sistemin iki yüzlülüğü ortada"

Fidan, Gazze meselesinin BM sisteminin ve uluslararası toplumun ikiyüzlülüğünü ortaya koyduğunu ifade ederek, BM'nin küresel adaletsizlikle mücadelede yetersiz kaldığını vurguladı. Bakan Fidan, "Gazze meselesi bir turnusol kağıdı görevi gördü. BM sisteminin çalışmadığı ortada. Uluslararası sistemin iki yüzlülüğü ortada. Uluslararası topluma biz canhıraş bir şekilde çağrıda bulunuyoruz. Küresel adaletsizliğin giderilmesinde BM etkisiz kaldı." dedi.

"Nasrallah'ın ölümü İran ve Hizbullah için büyük kayıp"

İsrail'in savaşı bölgeye yayma niyetinde olduğuna dikkat çeken Fidan, Hizbullah'a yönelik operasyonların arttığını ve bu saldırılara uzun zamandır hazırlandıklarını belirtti. Nasrallah'ın ölümünün İran ve Hizbullah için büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Fidan, şunları söyledi:

İsrail durdurulmazsa savaşı başka yerlere taşıyacağını daha önce birçok defa ifade ettik. Bir sene önce ne söylediysek maalesef onlar yaşanıyor. Görünen o ki savaşın bölgeye yayılması konusunda İsrail'de, Netanyahu'da bir arzu var. Hizbullah'a yönelik operasyonlar arttırılmış durumda. Anlaşılan o ki bu saldırılara çok uzun zamandır hazırlanıyorlardı. Nasrallah bölge için önemli bir faktördü. Hem İran için hem Hizbullah için büyük bir kayıp oldu. Daha önceki görüşmemizde Hizbullah'ın büyük bir çatışmaya girmeyeceği düşüncesindeydim. İsrail Lübnan'dan sonra nereye gider bununla ilgili birtakım öngörülerimiz var. 

Eski futbolcu Serhat Akın’ın vurulması olayında 2 zanlı yakalandı Eski futbolcu Serhat Akın’ın vurulması olayında 2 zanlı yakalandı

Fidan, ABD'nin Suriye'de PKK'ya verdiği desteğin sona ermesi gerektiğini de gündeme getirdiklerini belirtti. F-35 süreci hakkında ise, ABD'nin müttefiklik ruhuna uygun davranmasını beklediklerini ve yakın zamanda somut bir adım atılmasını umut ettiklerini dile getirdi.

BRICS'e ilişkin olarak, Türkiye'nin tarihi kimliğinden emin bir şekilde hareket ettiğini ve BRICS'i bir potansiyel olarak gördüklerini ifade eden Fidan, Türkiye'nin Doğu ve Batı arasında sıkışmış olmadığını vurguladı.

"Ne Doğu ne Batı ekseninde sıkışmış değiliz"

Fidan, "Türkiye bir kimlik arayışında değil. Tarihi kimliğinden emin bir millet olarak yolumuzu sürdürüyoruz. Türkiye olarak ne Doğu ne Batı ekseninde sıkışmış değiliz. BRICS'i bir potansiyel olarak görüyoruz ve 4 milyara yakın insanın içinde yaşadığı bir platform." ifadelerini kullandı.

Somali-Etiyopya krizi

Somali ve Etiyopya arasındaki krizle ilgili olarak, Türkiye'nin bölgenin köklü bir ülkesi olarak barışın sağlanması için çaba gösterdiğini ve bu süreçte iki ülke arasında arabuluculuk yaptıklarını belirtti. Fidan, "Etiyopya ve Somali ile ciddi ilişkilerimiz var. İki ülke arasında arabulucu olduk. Geldiğimiz noktada meselenin esasına inmiş durumdayız. Ben inanıyorum ki yakın zamanda bir sonuca ulaşacağız." dedi.

Editör: Ömer Göyce