BAE'nin özel elçisi:  Askerlerimizi, ABD liderliği olursa göndeririz
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Hamas- İsrail savaşının ardından Gazze'ye konuşlanacak çok uluslu bir "istikrar" misyonu kapsamında asker göndermeye istekli olduğunu belirterek, Gazze Şeridi'ne asker konuşlandırabileceğini açıkladı. 
BAE Dışişleri Bakanlığına özel elçi olarak atanan Lana Nusseibeh Financial Times'a konuştu. 
Özel elçi Nusseibeh, ABD'nin planı çerçevesinde düşünülen asker gönderme adımına "ilk katılım sağlayacak ülke" açıklamasıyla körfez ülkesinin "tarihe geçmesini" sağladı. 
Nusseibeh ayrıca, bunu  "ABD liderlik rolü sağlarsa ve Filistin devletine doğru atılan adımları desteklerse" güçlerini konuşlandırabileceğini söyledi. 

ABD ile Arap ülkelerinin ortak planları 

Ayşenur’u katleden İsrail dünya çapında kınandı Ayşenur’u katleden İsrail dünya çapında kınandı

Nusseibeh'in yorumları, başarısız süren müzakere görüşmelerine rağmen "Arap devletleri ve Batının Gazze için savaş sonrası planlar yaptığı" dönemde geldi .

Nusseibeh açıklamasının devamında, Abu Dabi'nin, İsrail'in kuşatması altındaki Gazze'de yaşanan insani kriz ve yıkımın yeniden inşasındaki boşluğu doldurmak  amacıyla ABD ile bu planları görüştüğünü söyledi.
Nusseibeh, Abu Dabi'nin "bölgedeki ilgili tüm aktörlerle de "ertesi gün" görüşmeleri yaptığını ve yapmaya devam ettiğini" belirtti.

 İsrail'in saldırıları normalleşmeyi olumsuz etkiledi 

BAE, 20220'de Bahreyn ile birlikte İsrail ile normalleşme anlaşması yapan ilk Körfez Arap ülkelerinden olmuştu. 
Hamas-İsrail arasında başlayan 7 Ekim'den sonraki süreçte, bir yandan Filistin yanlısı olduğunu göstermeye diğer yandan da İsrail'e karşı tavır almaktan kaçınan ülkeler arasında yer aldı. 
İşgali durdurmanın yolunun İsrail ile normalleşmek olduğunu savundu. Son dokuz aylık süreçte İsrail ile ilişkilerini devam ettirdi. Söz konusu ilişkiler, gizli görüşmeler ya da İran'ın Sadık Vaat operasyonunda İsrail'in yanında yer alarak hava sahasını açarak göz önünde gerçekleşti. 
Gazze'de devam eden soykırım saldırıları, ABD- Arap ülkeleri arasındaki normalleşme anlaşmaları planını olumsuz etkiledi. Halkların tepkisini gören Arap liderler, İsrail'in saldırılarını gerekçe göstererek normalleşmeyi ilerletmeyecekleri sinyali verdi. Trump döneminde başlayan süreci devam ettirmek isteyen ABD, planı yeniden rayına koymak için Gazze'ye Amerikan askerini konuşlandırmayacağını, Arap devletlerinin yer almasını teşvik ediyor.
Öte yandan, ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi, Suriye Özel Temsilcisi ve IŞİD ile Mücadele Koalisyonu Temsilcisi James Jeffrey, Al Majalla dergisindeki yazısında, İsrail askerlerinin çekildiği Gazze'ye ABD askerlerinin yerleşmesi gerektiğini yazmıştı. 
 

Editör: Burçin Çelikkol