ARZU ERDOĞRAL / HABER MERKEZİ

FETÖ ihanet örgütünün her kuruma sızıp güçlendiği yıllarda Türkiye’yi şahlandıracak bilim insanlarına yönelik suikastlar yapıyor, onları bir bir öldürüyor ya da bir şekilde devre dışı bırakıyordu. FETÖ’nün yaptıklarının bir benzeri bugün Azerbaycan’da yaşanıyor.
Azerbaycanlı 6 parlak bilim insanı son yıllarda adeta gizli bir el ya da çete tarafından türlü hilelerle tuzağa düşürülüp hapse atılıyor ya da başka yöntemlerle devre dışı bırakılıyor. Burada bu isimlerden Ramin İsayev’i ve başına gelenleri anlatacağız. Haberimizi okuduğunuzda, FETÖ’yü aratmayan bir ihanet çetesinin Azerbaycan’ı ahtapot gibi sardığını anlayacaksınız.

Fidan: Esad’la görüşmeye hazırız Fidan: Esad’la görüşmeye hazırız

Harvard ve MIT’yi bitirdi

Ramin İsayev dünyanın en iyi üniversitelerinin ikisinden birden, Harvard ve Massachusetts’den mezun olup, ülkesine hizmet etmek için Azerbaycan’a dönmüştü. Fakat İlham Aliyev’in çevresini sarmış olan bir ihanet çetesi ona, ülkesine ve halkına hizmet etme fırsatı vermedi. İsayev şimdi hapiste. 
Şimdilerde Ermenistan’ın kontrolü altında bulunan Basargeçer kentinde doğan İsayev, 1988’de ailesiyle birlikte Azerbaycan’a göçtü. 1989’da katıldığı olimpiyatlarda fizik dalında birinci oldu; Bakü Devlet Üniversitesi’ne sınavsız alındı. 2002’de Harvard Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. Petrol ve doğalgaz başta olmak üzere yeraltı kaynakları üzerine bilimsel araştırmalara yoğunlaştı. Massachusetts’de (MIT) yüksek lisansını yaptı. BP dahil birçok büyük petrol şirketinde çalıştı. Sonrasında SOCAR’a bağlı Azerneft’te çalışmaya başladı. Bu arada bilimsel kitaplar yazdı. 

Türk dünyasının en parlak uzmanı

Daha çok doğalgazın nasıl üretileceği/çıkarılacağıyla ilgili bilimsel çalışmalar yapıp, 2008-2020 yılları arasında Azerneft’te bu yöntemleri uyguladı ve parlak bir kariyer elde etti. Petrol ve doğalgazla ilgili tüm bilimsel alanlarda Türk dünyasının bir numaralı uzmanı haline geldi. Ülkenin en gözde bilim insanları arasında parmakla gösterilir duruma geldi. İlham Aliyev’den, ülkenin en büyük nişanlarından biri olan Terakki Madalyası aldı. İsayev öylesine gözde bir kahraman haline dönüştü ki, ülkesinde, Türk İHA/SİHA’larının kahramanı Selçuk Bayraktar’a benzetilmeye başlandı. 

FETÖ’vari kumpas başladı

FETÖ zihniyetli hainler Azerbaycan’da da vardı ve İsayev’in kendini ülkesine adamış görüntüsü onları rahatsız etti. Azerbaycan’ın ekonomik yapısı gereği, sırtını petrol ve doğalgaza dayamış bir rant/ihanet çetesi oluşmuştu. 
Şirketin şahıs hisselerinin sahibi Nasib Hasanov ve onun şirketteki adamları Yusuf Cabbarov ile SOCAR Avukatlar Bürosu Başkanı Eldar Orucov’la para kaynaklı sorunlar yaşamaya başladı. Şirkete alınan malların fiyatlarının birkaç kat şişirilmesine karşı çıkan İsayev, çetenin hışmına uğrar. Hasanov, İsayev’in hakedişlerini vermediği gibi, adamlarıyla birlikte şirketi adeta çiftliği gibi kullanmaya başladı. Milletvekili seçilmek üzereyken bu üçlünün oyunları yüzünden olamadı. İstihbarat servisinden üst düzey destek de alan çete, şirketi tam anlamıyla talan etmeye başladı. Durum İsayev için dayanılmaz hale gelince, sonunda Ekim 2020’de şirketten ayrıldı. 
Çetenin kumpasları giderek arttı; İsayev vatansever bazı kimseler hakkında iftira içerikli ifade vermeye zorlandı, kabul etmedi. Azerbaycan’ın İstihbaratı’nın en üst konumundaki isimler İsayev’den 3 milyon dolar rüşvet isteyip, karşılığında rahat bırakılacaklarını söyledi, yine reddetti. Çete, ayrıca yargıdan ve içişleri bakanlığından da rüşvetle kendilerine yandaş edindi. 

Ahtapotun kolları Azerbaycan Cumhurbaşkanlığını da sarmış

Sonunda, devletin istihbaratı dahil çeşitli kurumlarına amacına alet eden bu çete, İsayev’i tutuklattı. Suçlama, zimmete para geçirme idi ancak asıl zimmetine yüzlerce milyon doları geçiren çete mahkemeyi bile kandırmayı başardı. Dahası, Cumhurbaşkanı Aliyev’in çevresini saran çete, gerçeklerin ona iletilmesini de önlüyor. Öyle ki, İsayev’in e-mail şifresini kıran çete, onun Aliyev’e yazdığı ve şirkette dönen tüm dolapları anlattığı elektronik mektubun cumhurbaşkanına ulaşmasını da bile önlemiş. 
Çete komplosuyla tutuklanan İsayev’in geçtiğimiz günlerde hazırlık mahkemesi yapıldı. İsayev’in yakınları öncelikle Aliyev’e ulaşmaya, hem İsayev’e kurulan kumpasları anlatmaya hem de Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı çevresinde oluşan ahtapot ağını ifşa etmenin yollarını bulmaya çalışıyor.

Editör: Elif Erbay