Numan Kurtulmuş ile Özgür Özel görüştü Numan Kurtulmuş ile Özgür Özel görüştü

Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesindeki "evlenen kadının kocasının soyadını alacağı" hükmünün iptali ile evli kadınlar, eğer aksi bir düzenleme yapılmazsa, dava açmadan sadece bekârlık soyadlarını kullanabilecekler.

TBMM'nin bu süreçte yeni bir düzenleme yapmaması halinde, evli kadınlar evlendirme memuruna veya nüfus idaresine yazılı başvuru yaparak sadece bekârlık soyadlarını kullanma hakkına sahip olacaklar. Ancak, AYM'nin iptal kararının yasal bir boşluk doğurmaması için TBMM'nin yeni bir düzenleme yapması gerekiyor. Yeni yargı paketi içinde konunun ele alınması bekleniyor.

Eğer TBMM yeni bir düzenleme yapmazsa, evlilik sonrasında sadece kendi talepleriyle kadınlar dava açmadan bekârlık soyadlarını kullanabilecekler. Ancak, gelecek düzenlemeyle evlenen kadınların kendi talepleri doğrultusunda sadece bekârlık soyadlarını kullanma hakkı tanınabilir. Bu durumda, evlenmeden önceki soyadını kullanmak isteyen kadınlar, evlilik sonrasında sadece yazılı başvuruyla bu hakkı elde edebilecekler.