Fidan: Esad’la görüşmeye hazırız Fidan: Esad’la görüşmeye hazırız

Şoför M.A., alkollü olduğunu iddia eden alkolmetre sonucu nedeniyle ehliyetine geçici olarak el konuldu. Ancak M.A., hiç alkol almadığını belirtti ve bu iddiasını kanıtlamak için olaydan hemen sonra hastaneye giderek kan testi yaptırdı. Kan testi sonucu sıfır promil alkol gösterdi. M.A., alkolmetrenin bozuk olduğunu ileri sürerek ehliyetine el koyma kararının iptali için dava açtı. Ancak, mahkeme M.A.'nın davasını reddetti.

AYM'ye başvuru ve karar

M.A., yerel mahkemenin kararının ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. AYM, 2 Nisan'da verdiği kararla, M.A.'nın "özel hayata saygı" hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Kararda, başvurucunun sıfır promil alkollü olduğuna ilişkin kan testinin ve alkolmetrenin bozuk olduğu iddiasının mahkemece hiç değerlendirilmemesinin, özel hayata saygı hakkının ihlali olarak kabul edildiği belirtildi.

Manevi tazminat ve yeniden yargılama

AYM, M.A.'ya 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Ayrıca, yeniden yargılama yapılmasına ve M.A. hakkındaki cezanın iptal edilebileceğine hükmetti. Bu karar, adaletin yerini bulması ve bireylerin haklarının korunması açısından önemli bir emsal teşkil ediyor.

Editör: Elif Erbay