Ayçiçek yağı da genel fiyat artışlarından nasibini aldı; son 80 günde üç kez zam geldi. Ayçiçek yağına yapılan zamların süreceği tahmin ediliyor. Peş peşe yapılan ayçiçek yağı zammı en çok tüketiciyi zorluyor.

Konu hakkında bilgi veren Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, CNBC-e'ye yaptığı açıklamada, artışın küresel iklim krizi yüzünden yaşanan kuraklık ve buna bağlı üretim düşüşü ile politik gelişmelerden kaynaklandığını söyledi.

Youtube'da nasıl para kazanılır? Yapay zeka ile video yapmak Youtube'da nasıl para kazanılır? Yapay zeka ile video yapmak

Ayçiçek yağı üretimi düştü

Son 3 ayda ayçiçek yağına peş peşe yapılan zamlar, tüketiciyi zorlamaya devam ediyor. 80 gün içinde üç kez zamlanan ayçiçek yağı, rekor fiyatlara ulaştı. Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, CNBC-e'ye yaptığı açıklamada, artışın küresel iklim krizi ve politik gelişmelerden kaynaklandığını söyledi. 

Toruk, Türkiye’de son 3 yıldır kuraklığın büyük sorunlara neden olduğunu ve ayçiçek yağı üretiminde ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti. 

Dünya genelinde de iklim değişikliği nedeniyle benzer sorunlar yaşandığını ekledi. Özellikle kuzey kutbundaki değişiklikler ve güney yarımkürede Brezilya ile Endonezya gibi ülkelerdeki soya ve palm yağı üretimindeki sıkıntılar, arzın azalmasına neden oluyor.

Ham yağ fiyatı 1150 doların üstüne çıktı

Ham yağ fiyatlarının dünya genelinde yükselmesinin Türkiye’deki fiyatlara doğrudan yansıdığını belirten Toruk; "Geçtiğimiz yıl 900-980 dolar seviyesinde olan ham yağ fiyatı şu anda 1150 doların üzerine çıktı. Türkiye’de ise Trakya Birlik, ayçiçek yağını bu yıl 44 TL’den satışa sundu" dedi. 

Edirne Ticaret Borsası’nda ise ayçiçek tohumunun 21-24 TL arasında işlem gördüğünü ekleyen Toruk, dolar bazında ürünlerin fiyatının 1250-1300 dolar seviyelerine ulaştığını belirtti.

Ayçiçek yağı fiyatları daha da artacak

Zaten son 80 günde üç kez artan fiyatların daha da artması ve rekor düzeylere çıkması bekleniyor. Toruk, küresel üretim sorunlarının devam etmesi durumunda ayçiçek yağı fiyatlarının daha da artabileceğini söyledi. Yılbaşında ithalat izni verilecek sanayi firmalarının dünya fiyatlarına göre ithalat yapması bekleniyor. Ancak döviz kurundaki artış ve arz azalışı devam ederse, yağ fiyatlarındaki artış sürebilir.

Yağda tağşiş yapılıyor; tüketici dikkatli olsun

İbrahim Toruk, ayrıca yağdaki tağşiş sorununa da değindi. Tüketicilerin güvenilir markalardan alışveriş yapmalarını önerdi. Özellikle zeytinyağında bu sorunun daha sık yaşandığını belirten Toruk; "Ucuz ürün alırken sağlıksız ürün almamak için dikkatli olunmalı" dedi.

Editör: Elif Erbay