Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi ziyarette bulunmak üzere Moğolistan’a gitti.

Putin UCM’nin emrini çiğnedi

Putin geçtiğimiz yıl hakkında tutuklama emri çıkarılmasından bu yana Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyesi bir ülkeye ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Putin’in daha önce, bir başka taraf devlet olan Güney Afrika'ya planlan ziyareti, uluslararası tepkiler üzerine iptal edilmişti.

Avrupa’dan Moğolistan’a çağrı

UCM üyesi bir ülkeyi ziyaret eden Putin’in bu ziyareti başta Ukrayna olmak üzere Avrupa ülkelerinin tepkilerine rağmen gerçekleşti.

Avrupa Komisyonu, Moğolistan'a üyesi olduğu UCM’ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi ve Putin'i ülkeye yapacağı ziyaret sırasında tutuklaması için çağrıda bulundu.

Ukrayna tarafından yapılan açıklamalarda da Moğolistan yetkililerine UCM kararını uygulama çağrısı yapıldı.

Kremlin’den sakinlik mesajı

UCM’nin de uyasına rağmen gerçekleşen ziyarete ilişkin Kremlin’den yapılan açıklamada Putin’in tutuklanmasından endişe duyulmadığı belirtildi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Moğol dostlarımızla harika bir diyaloğumuz var" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Moğolistan'a Putin'in girişine izin verilmemesi ya da gözaltına alınması çağrısı yaparak, başsavcı Kerim Han'ın, Netanyahu ve İsrailli yetkililerin yanı sıra hamas liderlerine verdiği tutuklama emrine Moğolistan'ın destek verdiğini hatırlattı.

Uluslararası Af Örgütü Moğolistan İcra Direktörü Altantuya Batdorj ise “Başkan Putin bir adalet kaçağıdır. UCM üyesi bir ülkeye yapılacak ve tutuklamayla sonuçlanmayacak her seyahat Başkan Putin'in mevcut hareket tarzını teşvik edecek ve UCM'nin çalışmalarını baltalamaya yönelik stratejik bir çabanın parçası olarak görülmelidir” ifadelerini kullandı.

Gürcistan'da LGBT'yi yasaklayan yasaya karşı AB'den tehdit Gürcistan'da LGBT'yi yasaklayan yasaya karşı AB'den tehdit

UCM, geçtiğimiz yıl Putin hakkında tutuklama emri çıkarmış ve yüzlerce çocuğu Ukrayna'dan Rusya’ya yasadışı yollarla kaçırdığı için savaş suçu işlemekle suçlamıştı. Kremlin ise suçlamaları "çirkin ve kabul edilemez" olarak nitelendirerek UCM’nin kararını "hukuken geçersiz" olarak nitelendirmişti.

Editör: Burçin Çelikkol