Dünya

Assange, ABD'nin yasakladığı adalet arayışına Avrupa'dan başladı

WikiLeaks belgeleriyle dünyayı sarsan Julian Assange, ABD'nin casusluk suçlamalarını kabul etmesinin nedenini, özgürlüğünü korumaya yönelik yasal ve siyasi çabaların yetersiz olduğu için gerekli olduğunu söyledi.

Abone Ol

Özgürlüğüne kavuşan Assange ilk açıklamasını, insan hakları sözleşmesiyle tanınan uluslararası kuruluş Avrupa Konseyi'ndeki bir komiteye yaptı.

Suçu: Gazetecilik

Assange konuşmasında, "Sonunda gerçekleştirilemez bir adalet yerine özgürlüğü seçtim" dedi.

ABD ile yaptığı casusluk suçunu kabul etmesi karşılığındaki anlaşmanın ardından salıverilen 53 yaşındaki Assange, haziran ayında memleketi Avustralya'ya döndü.

14 yıllık İngiliz hukuk serüvenini sonlandıran Assange, "Yıllarca tutuklu kaldıktan sonra bugün özgürüm çünkü gazetecilik suçunu kabul ettim, bir kaynaktan bilgi edindiğimi kabul ettim, bir kaynaktan bilgi edindiğimi kabul ettim ve kamuoyunu bu bilginin ne olduğu konusunda bilgilendirdiğimi kabul ettim" dedi.

WikiLeaks, 2010 yılında Washington'un Afganistan ve Irak'taki işgaline ilişkin yüz binlerce gizli ABD askeri belgesini, ABD askeri tarihindeki skandal güvenlik ihlallerini çok sayıda diplomatik yazışmayla birlikte yayınladı.

Assange yıllar sonra Casusluk Yasası kapsamında suçlandı.

Dava açamaz ancak soruşturma mümkün…

Assange'ın siyasi tutuklu olduğu sonucuna varılan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin hazırladığı raporda, insanlık dışı muameleye maruz kalıp kalmadığına ilişkin soruşturma açma çağrısı yapıldı.

Siyah takım elbise, bordo kravat ve hafif beyaz sakallı olduğu görülen Assange, ilk açıklamasını eşi Stella ile WikiLeaks editörü Kristinn Hrafnsson'un arasında oturarak kâğıttan okudu.

"Yaşadıklarımı anlatacak kadar toparlanmış değilim henüz" diyen Assange, "Tutukluluk bende bir etki yarattı, bunu aşmaya çalışıyorum" diye ekledi.

Dinleyenleri güldürdü

Soru-cevap bölümünde daha rahat konuşan Assange, söz konusu anlaşmanın ABD'nin casusluk suçlamalarına karşı kendini savunmak için dava açmaktan alıkoyduğunu söylediğinde duygulandığı görüldü.

"Olanlarla ilgili hiçbir zaman bir duruşma yapılmayacak" dedi.

Assange, planları sorulduğunda, muhbir ve ihbarcıların korunması gerekliliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçladığını, Strazburg buluşmasının "ilk adım" olduğunu söyledi.

Katılımcılar, yıllarca süren hapis cezasının ardından günlük hayata uyum sağlamanın, kendisi olmadan büyüyen iki çocuğa baba olmayı öğrenmek ve "kaynanasıyla bile olsa yeniden koca olmak" gibi "zorlu şeyler" içerdiğini söyleyen Assange’in bu sözlerini kahkahalarla dinledi.