Dünya

Aşırı sağcılar İngiltere'yi sallıyor!

İngiltere polisi, yanlış bilgiyle körüklenen aşırı sağcı isyanların devam edip yayılmasıyla birlikte bu hafta sonu ülke genelinde en az 116 kişiyi tutukladı.

Abone Ol

İngiltere polisi , geçen hafta Southport'ta üç kızı bıçaklayan saldırganın kimliğiyle ilgili yanlış bilgilerin yayılması üzerine yaygın şiddete dönüşen aşırı sağcı grupların  eylemlerinde bu hafta sonu en az 116 kişiyi tutukladı .

İngiltere’de aşırı sağ şiddeti

İngiltere'nin farklı şehirlerinde aşırı sağcı ve göçmen karşıtı grupların şiddet yanlısı eylemleri devam ediyor.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Müslümanları İslamofobik saldırılardan koruyacaklarına söz verdi, ancak camiler, şiddet eylemlerinin başlamasından bu yana yüksek alarmda.

BBC, Pazar günü devam eden karışıklık nedeniyle camilere acil koruma sağlanacağını bildirdi.

Rotherham'daki Holiday Inn Express otelinde pazar günü toplanan  aşırı sağcı protestocular, otelin pencerelerini ve kapıları kırdı. Binanın dışındaki  büyük çöp kutuları ateşe veren protestocular,  "onları dışarı çıkarın" diye slogan attı.

İngiliz polisi saldırganları engellemeye çalışıyor

Polisler çevik kuvvet kalkanlarıyla binayı çevreledi ve saldırganları  geri püskürtmeye çalıştı.

Kalabalığın polis bariyerlerini aştığı benzer isyanlar, Bolton, Southport ve Middlesbrough'da da yaşandı.

Güney Yorkshire Belediye Başkanı Oliver Coppard, Rotherham'da yaşanan şiddetten "tamamen dehşete düştüğünü" söyledi.

"Gördüğümüz şey protesto değil, toplumumuzdaki en savunmasız insanlara yönelik vahşi bir zorbalıktır" diyen Coppard, şiddeti uygulayanlara kanunun tüm gücüyle karşılık verileceğini söyledi.

Middlesbrough'da 300'den fazla kişi toplandı, taksileri parçaladı ve yerel işletmeleri erken kapatmaya zorladı. Polis, tutuklamalar yapmadan önce isyancıları durdurmak için polis köpekleriyle engel olmaya çalıştı.

Leeds'teki Müslüman karşıtı gruplar, "Artık İngiliz değilsiniz" ve "S****k Müslümanlar sokağımızdan defolun" diye bağırdı.

İngiltere Başbakanı Starmer, Pazar günü yaptığı konuşmada, Rotherham'da yaşananlardan "kanunları çiğnemeye niyetli çetelerin" sorumlu olduğunu söyledi ve ekledi: "Eğer insanları ten rengi veya inançları nedeniyle hedef alıyorsanız, bu aşırı sağdır ve ben bunu söylemeye hazırım."

"Bu haydutları adalete teslim etmek için ne gerekiyorsa yapılacak" sözünü verdi.

İçişleri Bakanı Yvette Cooper, polisin güçlü bir eylemde bulunması için hükümetin tam desteğine sahip olacağını belirterek, "Suç teşkil eden şiddet ve düzensizliğin İngiltere sokaklarında yeri yoktur" dedi.

Cooper, "Sokaklarımızda suç teşkil eden düzensizliklere ve şiddet içeren haydutluklara karışan herkes bedelini ödemek zorunda kalacak. Tutuklamalar, kovuşturmalar, cezalar ve hapis ve seyahat yasakları dahil olmak üzere kanunun tüm gücüyle uygulanmasını beklemeliler. Kanunu çiğnemenin sonuçları vardır" dedi.

Şiddetli isyan dalgası, 17 yaşındaki Axel Rudakubana'nın 3 kızı bıçaklaması ve 3’ü ağır çok sayıda kişiyi yaralamasının ardından  saldırganın Müslüman veya kaçak göçmen olduğu yönünde yanlış bilgilerin paylaşılmasının ardından geldi.