Pakistan’da kanlı biten tartışma

Pakistan'ın kuzeybatısında bulunan Hayber Pahtunhva eyaletindeki iki  aşiret arasında çıkan toprak anlaşmazlığı, makineli tüfekler ve havan toplarının da kullanıldığı mezhep çatışmalarına dönüştü. Pakistanlı yetkiler dün, olaylarda 36 kişinin öldüğünü açıkladı.

Yerel polis yetkilisi Murtaza Hüseyin, geçtiğimiz hafta Sünni Madagi ve Şii Mali Khel aşiretleri arasında tarım arazileri ile ilgili bir anlaşmazlığın görüldüğü meclisin silahlı bir saldırgan tarafından basıldığını bildirdi. Hüseyin, anlaşmazlığın on yıldan fazla bir süredir devam ettiğini vurguladı.

Yaşanan çatışmada herhangi bir yaralananın olmadığını söyleyen Hüseyin, Kurram ilçesinde yan yana yaşayan aşiretler arasında uzun zamandır devam eden dini gerginliği yeniden alevlendirdiğini belirtti.

AFP'ye konuşan Hüseyin, 35 kişinin hayatını kaybettiğini doğrularken, "Hükümet ve yerel liderler aşiret konseyleri aracılığıyla çatışmaları durdurmaya çalışıyorlar, ancak henüz başarılı olamadılar" dedi.

Kurram bölgesinden isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir hükümet yetkilisi de ölü sayısının 36 olduğunu, 162 kişinin de yaralandığını söyledi.

Ukrayna Rusya'ya saldırı düzenledi...Rusya tahliye emri verdi! Ukrayna Rusya'ya saldırı düzenledi...Rusya tahliye emri verdi!

Hükümet yetkilisi, çatışmada Şii Mali Khel aşiretinden 30 kişinin öldüğünü belirterek en fazla can kaybının bu aşirete olduğunu söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir polis kaynağı, her iki tarafın da otomatik silahlar ve havan topları kullandığını, çatışmanın ağırlıklı olarak kolluk kuvvetleri tarafından abluka altına alınan Parakinar kasabası çevresinde yoğunlaştığını bildirdi.

Kurram ilçesinden üst düzey bir başka yetkili de, bölgede hala hem küçük hem de büyük silahların kullanıldığı çatışmaların yaşandığını açıkladı.

Yetkili, tüm okullarda eğitime ara verildiğini, market ve pazarların hafta sonu kapalı olduğunu söyledi.

Editör: Burçin Çelikkol