Ekonomi

Asgari ücretin ilk rakamı belli oldu! Toplantı masasında konuşulan ilk rakam...

Asgari ücret tespit komisyonu, aralık ayında toplanacak. Komisyon enflasyon verilerinin de etkisiyle 2025 yılının asgari ücretini belirleyecek.

Abone Ol

Enflasyon verileri doğrultusunda 2025 yılının asgari ücretinin ne olabileceğine daşr komisyon toplantısı gerçekleşecek. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da asgari ücret artışında enflasyon belirleyici olacak. Ancak bu yıl ara zam yapılmadığı için yıllık enflasyon rakamı esas alınacak. Merkez Bankası'nın yaptığı tahminlere göre, yıl sonu enflasyonu yüzde 41,50 ile 45 arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

Bundan önceki tüm asgari ücret artışlarına bakıldığında hep bir önceki yılın enflasyon rakamı baz alınarak bunun 5-10 puan üzerinde artışlar yapılmış. Öyleyse bu yıl da enflasyon en önemli belirleyici olacak.

Ara zam yapılmamıştı

Geçen yıl ara zam yapıldığı için 6 aylık enflasyona bakılmıştı. Bu yıl ara zam olmadığı için asgari ücret artışında yıllık enflasyon öne çıkacak. Ancak komisyon Aralık ayında toplandığı için yıllık enflasyon rakamını bilmeden karar verecek. Yıllık enflasyon 3 Ocak'ta belli olacak. Yani tahminler ve beklentiler önem kazanacak.

Öngürülen enflasyon rakamı yüzde 41,50-45 arasında

Bu noktada referans alınacak en önemli veri Orta Vadeli Program'dan geldi. OVP'de yıl sonu enflasyonunun yüzde 41,50 olacağı öngörüldü. Daha sonra Merkez Bankası'nın kendi öngörüsü, yaptığı piyasa katılımcıları anketlerinden çıkan sonuçlar gösterdi ki yıl sonu enflasyon tahminleri yüzde 41,50 ile yüzde 45 arasında oluşuyor.

İLK RAKAM 24 BİN 57 LİRA!

Bu sonuçlardan en düşük tahminin OVP'deki yüzde 41,50 olduğu görülüyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan enflasyonun üzerindeki 5-10 puanlık artışlara bakmadan sadece bu enflasyon tahmini ile yola çıkıldığında masada ilk yazılacak rakamın net asgari ücret için 24 bin 57 lira olduğu anlaşılıyor.