Arjantin'in 1 No'lu Federal Ceza Mahkemesi, Myanmar'daki askeri cuntanın lideri ve aralarında Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Kyi'nin de bulunduğu eski yetkililer hakkında, Arakanlı müslümanları hedef alan "soykırım ve insanlığa karşı suçlar" iddiasıyla tutuklama emri çıkardı.

Karar, Arjantin'in Myanmar'da işlenen insanlığa karşı suçlarla ilgili soruşturmasının bir parçası olarak geldi.

2019’da başlatılan soruşturmanın kararı, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Karim Khan'ın yakın zamanda Min Aung Hlaing için bir tutuklama emri talebinde bulunmasının ardından verildi.

ARAKANLILARA KARŞI EVRENSEL SUÇLAR

Dava, ülkelerin soykırım veya savaş suçları gibi yeterince ciddi görülen suçları, nerede işlenmiş olursa olsun kovuşturabileceği "evrensel yargı yetkisi" ilkesi kapsamında açıldı.

2016'dan darbeyle devrilmesine kadar geçen 2021 yılına kadar "devlet danışmanı" sıfatıyla görev yapan mevcut cunta lideri Min Aung Hlaing, eski cumhurbaşkanı Htin Kyaw ve eski seçilmiş sivil lider Aung San Suu Kyi de dahil olmak üzere askeri ve sivil yetkililer hakkında tutuklama emirleri çıkarıldı.

Yargıç Maria Servini, perşembe günü verdiği kararda, iddiaların "dünyadaki çoğu ülkenin imzaladığı çeşitli uluslararası ceza hukuku belgelerinde tanınan insan haklarını ihlal eden suçlar oluşturduğunu" söyledi.

İsrailli fanatik, Miami’de Filistinli sandığı İsrailli baba ile oğlunu vurdu İsrailli fanatik, Miami’de Filistinli sandığı İsrailli baba ile oğlunu vurdu

GÜNEY AMERİKA ÜLKESİNİN EVRENSEL HUKUK MÜCADELESİ

Arjantin mahkemeleri daha önce "evrensel yargı yetkisi" ilkesi kapsamında, İspanya'daki Francisco Franco rejiminin işlediği eylemler de dahil olmak üzere, diğer ülkelerdeki suçlarla ilgili soruşturmalar açmıştı.

Geçtiğimiz aralık ayında ise bir yargıç, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega'nın "sistematik insan hakları ihlali" suçundan tutuklanmasını emretti.

SAVUNUCULAR KARARDAN MEMNUN

Birleşik Krallık Burma Rohingya Örgütü Başkanı Tun Khin ise son kararı "Rohingya ve Burma ordusu altında acı çeken herkes için adalet yolunda atılmış tarihi bir adım" olarak memnuniyetle karşıladı.

"Bu aynı zamanda, uluslararası hukukun dünya çapında giderek artan ihlallerinin yaşandığı bir dönemde uluslararası adalet için de bir zaferdir" dedi.

Arjantin'deki Arakanlı mağdurların avukatı Tomas Ojea Quintana, AFP'ye yaptığı açıklamada, bir sonraki adımın kararın savcılara iletilmesi olacağını, savcıların da uluslararası tutuklama emirleri düzenleyen Interpol'e bildirimde bulunulması için gerekli adımları atacağını söyledi.

Editör: Burçin Çelikkol