Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin Paşa'nın gerçekleştirdiği Mardin ziyareti, bölgenin bir cazibe merkezi haline gelmesine katkı sağladı. Nusaybin ilçesindeki bir tekstil fabrikasını ziyaret ederek bölge esnafıyla bir araya gelen Çetin'in yapmış olduğu olumlu açıklamalar, yatırımcıların ilgisini çekti. Bu gelişmelerle birlikte ticari potansiyeli artan Mardin, bölgede dikkat çeken bir konuma yükseldi.

Çetin'in "Nusaybin'e huzur gelince makineler geliyor, işçiler çalışıyor, yatırım ortamı gelişiyor. Terör ortadan kalktıkça doğuda yüzlerce, binlerce işçinin çalışacağı fabrikalar faaliyete giriyor. Terör bitmek üzere zaten 500 civarında terörist kaldı" şeklindeki açıklamaları, bölgedeki yatırımcıları ve girişimcileri harekete geçirdi. Devlet teşviklerinden yararlanarak kurulan fabrikalar, yüzlerce kişiye istihdam sağladı ve bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sundu.

Nisan ayında %78,81'lik enflasyon Nisan ayında %78,81'lik enflasyon

İşte Arif Çetin Paşa'nın ziyareti sonrası yapılan yatırımlardan bazıları:

2. OSB Kuruldu

Mardin, tarım, ticaret ve sanayi alanlarında gösterdiği gelişmelerle bölgede dikkat çeken bir konuma sahip. Özellikle Suriye sınırında bulunması, uluslararası nakliyecilik açısından önemli bir rol oynamaktadır. Bu durum, bölgenin ekonomik açıdan gelişmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca artan ticari faaliyetler nedeniyle Mardin'e 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmuştur.

Gıda, tekstil, plastik, makine, kimya, elektrik, medikal ve sağlık sektörlerinde yoğun ilgi gören yerli ve yabancı yatırımcılar, bölgeye yapılan yatırımlarla birlikte 2. OSB'de faaliyet göstermeye başlamışlardır. Bu gelişme, bölgenin istihdam potansiyelini artırmış ve ekonomik anlamda büyümesine katkı sağlamıştır.

Girişimcilerin gözdesi haline geldi

Arif Çetin Paşa'nın ziyaretinden yaklaşık 10 ay sonra Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Bu başarıyla birlikte OSB'nin alanı 500 dönüm daha genişletildi ve yer tahsisi yapılan 6 firma fabrika kurmak için çalışmalara başladı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınması için hayata geçirilen teşvik uygulamasıyla birlikte, coğrafi konumu ve genç nüfusuyla dikkat çeken Mardin, yatırımcının büyük ilgisini çekmeye devam ediyor. Koronavirüs salgınına rağmen yeni girişimcilere kapılarını açan iller arasında yer alan Mardin, ekonomik ve sanayi alanlarda önemli adımlar atmaya devam ediyor.

İhracatta rekor artış

Öte yandan Mardin’in yatırım potansiyelini artıran tekstil fabrikaları, yüzlerce kişiye istihdam sağladı. Alınan teşvik ve desteklerle kurulan tekstil atölyeleri, Mardin’in en büyük istihdam kapısı haline geldi. Sayısı 470’e ulaşan tekstil fabrikaları sayesinde yurt içi ve yurt dışı pazarına açılan Mardin, 2024 Ocak ayında 78 milyon dolar ihracat yaparak Güney Doğu’da en fazla ihracat yapan 2. şehir konumuna yerleşti.