Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 93’ü aileyi kutsal olarak değerlendirirken, yüzde 79’u evliliğin de kutsal olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 79’u, evli olmanın kendilerini mutlu ve güvende hissettirdiğini dile getirirken, yüzde 64’ü cinsel yaşamından memnun olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak, sonuçları değerlendirerek, “Erkekler hala aile babası olmayı ve iyi evlilikler kurmayı önemsiyor. Ancak onların en büyük stres kaynağı, ailelerine karşı sorumluluklarını yerine getirememe endişesi.” dedi.
DEĞİŞEN ROLLER ARTAN STRES
Araştırmada erkeklerin stres düzeyleri dikkat çekti. Method Research Company Genel Müdür Yardımcısı Esengül Berişah, “Erkekler hem evde hem de işte büyük stres altında olduklarını ifade ediyor. Özellikle Marmara Bölgesi’ndeki katılımcılar, bu konuda daha realist bir yaklaşım sergiliyor” ifadelerini kullandı.
Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan ise erkeklerin değişen toplumsal rollerle uyum sağlamaya çalıştığını belirterek, “Eskiden evinin kralı olan erkek, bugün eşi tarafından azarlanma noktasına geldi. Kadın-erkek ilişkilerinde kartlar yeniden dağıtılıyor. Bu da birçok çatışmayı beraberinde getiriyor” dedi.
YÜKSEK FARKINDALIK
Araştırmada erkeklerin kişisel hijyen alışkanlıklarına yönelik veriler de dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 70’i hijyen alışkanlıklarını yeterli bulurken, haftada ortalama 5 kez duş aldıklarını, günde 7 kez ellerini yıkadıklarını ve haftada 4 kez deodorant kullandıklarını belirtti. Sağlık konusunda ise erkeklerin yüzde 78’i kendini sağlıklı hissettiğini dile getirdi.
TOPLUMSAL TRAVMALAR
Prof. Dr. Kaynak, araştırmanın toplumsal boyutlarına değinerek, “Türkiye’deki erkekler uzun yıllardır terör, ekonomik zorluklar, doğal afetler gibi birçok travmaya maruz kaldı. Erkeklerin toplumsal rolleri zarar gördü ve bu durum, kadın sorunlarını da etkileyen bir faktör” ifadelerini kullandı.
“Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması”, toplumsal cinsiyet rollerinin dönüşümünü anlamak ve buna yönelik çözüm yolları geliştirmek adına önemli bir kaynak sunuyor. Araştırmanın ikinci aşamasında kadınların görüşleri de alınacak.