Dünya

Aramco’nun “Sportswashing” faturası dudak uçuklattı

Suudi petrol devi Aramco’nun küresel spor endüstrisine yaptığı yaklaşık 1,3 milyar dolar harcama 'Sportswashing' tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Abone Ol

New Weather Institute, Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Aramco ile ilgili hazırladığı raporda küresel spor etkinliklerine sponsor olmak için yaklaşık 1,3 milyar dolar harcadığını belgeledi.

İtibarın maliyeti  

İngiltere merkezli düşünce kuruluşunun raporunda, Aramco'nun spor sponsorluğunda en büyük tek yatırımcı olduğu belirtildi.

Şirketin futbola yaklaşık 757,6 milyon dolar, motor sporlarına 495,7 milyon dolar, krikete 56 milyon dolar ve golfe 35,9 milyon dolar yatırım yaptığı tespit edildi.

Aramco, 2023 yılında 231 milyar dolar gelir elde ederek şu anda dünyanın en kârlı şirketi konumunda.

Dünyanın en fazla kurumsal sera gazı yayan şirketlerinden biri olan petrol devi, 2016-2022 yılları arasında küresel emisyonların yüzde 5'inden fazlasından sorumlu olarak gösterildi.

Suudi Arabistan, itibar aklamanın bir örneği olarak kullanılan bir terim olan 'Sportswashing' ile suçlanıyor. Bu kapsamda, Suudi Aramco'nun fosil yakıtların yüksek kullanımından kaynaklı olumsuz imajdan kurtulmak için sporu kullandığı iddia edildi.

Aramco'nun yatırımının, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun spora ayrıca harcadığı meblağların haricinde olduğu vurgulandı.

Raporda, "Suudi Aramco bir ülke olsaydı, Çin, ABD, Hindistan ve Rusya'nın ardından en büyük 5. emisyona sahip olurdu" denildi.

Körfez ülkeleri ‘Sportswashing’i sevdi

Suudi Arabistan gibi aralarında BAE, Katar ve Bahreyn’in olduğu diğer Körfez ülkeleri, bölgeye önemli spor yıldızları getirmek için yatırımlar yaptı. Bunlar arasında hem Suudi Arabistan futbolu hem de ülke adına elçilik yapan ve Riyad merkezli futbol kulübü Al Nassr'a katılan Cristiano Ronaldo gibi oyuncular yer aldı.

Suudi Arabistan, 2034 yılında FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hazırlığında.  Aramco, yıllık değeri 100 milyon dolar olduğu bildirilen bir anlaşmayla FIFA'nın "Dünya Çapındaki En Büyük Ortağı" olarak tanıtıldı.

Ayrıca Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler'deki futbol kulüplerinin katıldığı bir organizasyon olan Concacaf ile bir sponsorluk anlaşması yaptığını duyurdu.

Aramco'nun Yönetim Kurulu Başkanı Yasir Al-Rumayyan aynı zamanda Golf Saudi'nin Yönetim Kurulu, Suudi Altın Federasyonu ve İngiliz futbol kulübü Newcastle United'ın Yönetim Kurulu Başkanı.

Enerji devi ayrıca Formula 1 ile uzun vadeli bir sponsorluk anlaşması ve Aston Martin Racing ile ortaklık imzaladı.

Raporda ayrıca Suudi Arabistan'ın fosil yakıt karşıtı söylemler ve iklim değişikliği gibi anlaşmalarla ilgili lobi faaliyetleri yürüterek iklim kriziyle mücadeleye yönelik küresel çabaları baltalama siciline de dikkat çekildi.

Körfez ülkesi ayrıca 2036 Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmak için başvuruda bulundu.