Yavaş'ın, özel halk otobüsleri (ÖHO) ve özel toplu taşıma araçları (ÖTA) ile ANKARAY, metro ve EGO otobüslerinde uygulanmak üzere sunduğu zam teklifi, EGO Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak UKOME Genel Kurulu'na sunuldu. Oy çokluğuyla kabul edilen yeni tarifeye göre, toplu taşıma ücretlerinde yüzde 38,9 ile 50 arasında artış yapılacak.

Yeni Tarifeler Şöyle:

  • Tam biniş ücreti: 15 TL’den 21 TL’ye
  • Öğrenci biniş ücreti: 7,5 TL’den 10,5 TL’ye
  • Öğretmen biniş ücreti: 11 TL’den 15,50 TL’ye
  • Tam biletli aktarma ücreti: 7 TL’den 10 TL’ye
  • Öğrenci aktarma ücreti: 4,5 TL’den 6,5 TL’ye
  • Öğretmen aktarma ücreti: 5 TL’den 7,50 TL’ye

Minibüs Ücretleri de Artıyor

Minibüslerde kısa mesafe için 17 TL olan yolcu ücreti 25 TL’ye, uzun mesafe için ise 20 TL olan yolcu ücreti 30 TL’ye çıkarıldı.

Ayrıca, kredi kartı ile yapılan binişlerde ücret 18 TL’den 25 TL’ye yükseltilirken, 442 Esenboğa Havalimanı-Kızılay ve Ankara Şehirlerarası Terminali (AŞTİ) güzergahında çalışan otobüslerin ücreti 50 TL’den 75 TL’ye çıkarıldı.

İkinci el araç satışında yeni kurallar… Yetki belgesi olmayanlar 2. el araç satamayacak İkinci el araç satışında yeni kurallar… Yetki belgesi olmayanlar 2. el araç satamayacak

Zamların gerekçesi: Artan maliyetler ve bütçe açığı

ABB'den yapılan açıklamada, kentte ulaşım ücretlerine en son 24 Temmuz 2023'te artış yapıldığı ve bu tarihten bu yana asgari ücretin yüzde 49, motorin fiyatlarının ise yüzde 80 oranında arttığı belirtildi. EGO Genel Müdürlüğü'nün aylık 400 milyon lira zarar ettiği ve bu zararın ABB'nin diğer bütçe kalemlerinden karşılandığı ifade edildi.

Açıklamada, "Sadece son bir ay içinde yapılan akaryakıt zamları, aylık 400 milyon lira olan zarara ilave 20 milyon lira olacaktır. Ayrıca, mevzuat gereği ücretsiz ve indirimli taşınan yolcu sayısının toplam taşınan yolcu sayısına oranı yüzde 59'a ulaşmış olup, her 10 yolcudan yaklaşık 6'sı ücretsiz ve indirimli taşınmaktadır. 30 büyükşehir belediyesinin ücret tarifeleri karşılaştırıldığında, Türkiye geneli kilometre başı tam bilet ücreti 0,71 lira, öğrenci bilet ücreti 0,40 lira iken, mevcut ücret tarifemizde kilometre başı tam bilet ücreti 0,41 lira, öğrenci bilet ücreti 0,20 liradır. Tüm bu nedenlerle, kuruluşumuzun ayakta kalmasını sağlayacak şekilde, toplu taşıma girdi maliyetleri tamamen vatandaşımıza yansıtılmadan makul bir oranda bilet ücret tarifemizde artış yapılması zorunlu olmuştur" denildi.

Editör: Elif Erbay