Günümüzde, Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi devasa sosyal medya platformları, milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılıyor.

Ancak, bazı kullanıcılar bu platformlarda yaşanan gizlilik endişeleri, içerik kalitesi sorunları, veri güvenliği problemleri nedeniyle alternatif sosyal medya uygulamalarına yönelebiliyor.

Bununla birlikte ortaya çıkan çeşitli yeni platformlar, farklı özellikler ve odak noktalarıyla kullanıcıların dikkatini çekiyor.

İşte Facebook, WhatsApp, Instagram ve X platformlarına alternatif olarak öne çıkan dört farklı sosyal medya uygulaması...

Facebook alternatifi: Amino

Amino, orijinal olarak Narvii, Inc. tarafından geliştirilen bir sosyal medya uygulamasıdır.

Uygulama, ilk olarak 2012 yılında Yin Wang ve Ben Anderson tarafından oluşturuldu ve ardından 2016 yılında bir uygulama olarak piyasaya sürüldü.

Reddit ve Tumblr severlerin bulunduğu bu uygulamada farklı fikirlere sahip insanlarla sohbet edebilir, video izleyebilir, blog okuyabilir ve beğendiğiniz içeriklere göz atabilirsiniz.

Vivo Y200i 5G’nin tanıtım tarihi belli oldu Vivo Y200i 5G’nin tanıtım tarihi belli oldu

WhatsApp alternatifi: Signal

WhatsApp'ın, kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşacağını duyurmasının ardından kullanıcı sayısını oldukça artıran Signal, bir anda popüler hale geldi.

Signal, kendini tam olarak gizliliğe odaklanmış bir anlık mesajlaşma uygulaması olarak tanımlıyor. Uygulamadaki mesajlar, tıpkı WhatsApp'ta olduğu gibi uçtan uca şifreleme yöntemiyle korunuyor olup  kullanımı tamamen ücretsiz olan Signal'i güvenli yapan bir diğer unsur ise tamamen açık kaynak kodlu olması.

Aynı zamanda uygulama, mesajlarınıza ve diğer görüşmelerinize herhangi bir erişim izni istemiyor.

Instagram alternatifi: Vero

Vero; kullanıcılarına video, fotoğraf, kitap, film ve bağlantı paylaşımlarına olanak sağlıyor.

Instagram ve Facebook karışımı olan bu uygulama, milyonlarca kullanıcıya hitap ediyor olup Vero'da hashtag (etiket) kullanımının olması daha fazla kullanıcıya ulaşabilmeyi sağlıyor. Ayrıca, uygulamada Türkçe dil desteği de var.

X alternatifi: Mastodon

2016 yılında kurulan Mastodon, Twitter'a (X) benzer bir ara yüze sahip olup Kurucusu Eugen Rochko tarafından yönetilen kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından işletiliyor ve kitle fonlaması ile destekleniyor. Aynı zamanda ücretsiz ve reklamsız bir platform.

Kullanıcılar kısa gönderiler paylaşabiliyor ve bunlar yanıtlanabiliyor, beğenilip yeniden yayınlanabiliyor. Mastodon bu gönderilere 'toots' adını veriyor.

Mastodon'a kaydolduktran sonra bir de tercih ettiğiniz bir 'server' yani hizmet sağlayıcı sunucuya kaydolmanız gerekiyor. Seçtiğiniz sunucu, kullanıcı adınızın bir parçası haline geliyor.