HABER MERKEZİ

Almanya’daki eyalet seçimlerinde, 2. Dünya Savaşından, yani Hitler’den sonra ilk kez bir aşırı sağcı /Nazist parti birinci oldu. 

İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı

Almanya'da aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi, ülkenin doğusundaki iki eyalette yapılan seçimlere damgasını vurdu. Bunlardan Thüringen’de %32.8 ile birinci olurken, Saksonya’da ise %30.4 oy alarak, %31.9 oy kazanan ilk sıradaki parti Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) çok az farklı gerisinde kaldı. 

Thüringen ve Saksonya, Almanya’da Türklerin ve diğer göçmen kökenlilerin en az yoğunlukta bulunduğu eyaletlerin başında geliyor. 

Thüringen eyaletindeki ilk sonuçlara göre AfD oyların %32,8'ini alarak birinci parti oldu.
AfD'nin en yakın rakibi Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oyların %23,6'sını aldı.

Böylece Almanya'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez aşırı sağcı bir parti, bir eyalet seçimini kazanmış oldu. Sandık çıkış anketlerine göre Saksonya'da oyların %31,9'unu CDU, %30,4'ünü ise AfD aldı. Henüz eyalet seçimi yapılmayan Brandenburg’da da, anketlere göre AfD önde görünüyor. 

Almanya'da ilk kez seçim yarışına katılan ve kendisini "sol muhafazakar" olarak nitelendiren Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) ise iki eyalette de üçüncü sırada yer aldı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz tüm partilere AfD'yle birlikte hareket etmeme, ona karşı durma çağrısı yaptı. İktidarın büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) de lideri olan Scholz, AfD'yi "toplumu bölmek" ve "Almanya'nın saygınlığına zarar vermekle" suçladı.

AfD’nin Thüringen seçimlerinden birinci parti çıkması eyalette iktidara geleceği anlamına gelmiyor. Çünkü diğer partilerin, aşırı sağa karşı bir "güvenlik duvarı" oluşturması bekleniyor.

Ancak seçim sonuçları Almanya'da iktidardaki SPD, Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti'ye (FDP) desteğin azaldığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Ülke 28 Eylül 2025'te genel seçime gidecek; aşırı sağın genel seçimlerde de ciddi bir sıçrama yapmasından korkuluyor. Zira kamuoyu yoklamalarına göre AfD Almanya genelinde CDU'nun ardından ikinci sırada çıkıyor.

Editör: Elif Erbay