Dünya

Almanya’da aşırı sağ darbesi

Almanya'da yapılan eyalet meclisi seçimlerinde aşırı sağ partileri seçimin galibi oldu, Federal Hükümet partileri beklenen çöküşü yaşadı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada AfD ile koalisyon yapılmamasını istedi.

Abone Ol

Almanya'nın Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde pazar günü yapılan meclis seçimlerinde Almanya için Alternatif (AfD) birinci oldu.  

Almanya’da aşırı sağ kazandı

AfD, Sakyonya eyaletinde yüzde 30,5 oy oranıyla lider konuma yükselen ilk aşırı sağcı parti oldu.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ise yüzde 24,5'lik oy oranıyla bölgede ikinci sıraya geriledi. CDU, Saksonya'da çok az bir farkla en güçlü siyasi parti ününü korudu.  

Thüringen eyaletinde de aşırı sağcı popülist AfD’nin yükselişi dikkat çekti.

Federal Hükümet partileri, Sosyal Demokrat Parti (SPD) bir önceki seçimlere göre 1,2 puan kaybederek yüzde 7 oy alırken Yeşiller yüzde 4 oy oranıyla meclise giremedi. Hür Demokrat Parti de (FDP) 3,8 puan kaybederek yüzde 1,2 oy aldı.

Sol Partiden ayrılan "Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin” (BSW) Partisi ise ilk girdiği seçimde yüzde 15,8 oy aldı.

Seçim sonuçlarının ardından her iki eyalette hükümet kurma çalışmalarının zor olacağı değerlendirildi.

Scholz’a acı çektiren tablo

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, aşırı sağcı AfD oylarının artırmasından duyduğu memnuniyetsizliği ifade ederek “Ülkemiz bu sonuçlara alışamaz, alışmamalıdır" dedi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, eyalet seçimlerinin sonucunu 'acı' diye nitelendiren Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Scholz, siyasi partileri her iki eyalette AfD'yi içermeyecek ittifaklar kurmaya çağırdı.

Scholz, “Ülkemiz bu sonuçlara alışamaz ve alışmamalıdır. AfD Almanya’ya zarar veriyor. Ekonomiyi zayıflatıyor, toplumu bölüyor ve ülkemizin itibarını yok ediyor” ifadelerini kullandı.