Dünya

Almanya, 3 yıl aradan sonra Afgan göçmenleri sınır dışı etti!

Taliban yönetiminin başa gelmesinden sonra Afganistan'a sınır dışı etme işlemlerini tamamen durduran Almanya, 3 yıl aradan sonra ilk kez Afganistan uyruklu göçmenleri sınır dışı ediyor.

Abone Ol

Almanya, Taliban yönetiminin başa gelmesinden sonra Afganistan'a sınır dışı etme işlemlerini tamamen durdurmuştu. Hatta Kabil'deki büyükelçiliğini de kapatmıştı. Almanya’da bu kararın uygulanmasından sonra geçen 3 yıl içinde, yasadışı göçe karşı önlemler alınması için hükümete karşı baskılar arttı.

Baskılar sonuç verdi ve Almanya yeni bir karar aldı. Almanya, 3 yıl aradan sonra ilk kez Afganistan uyruklu göçmenleri sınır dışı ederek ülkesine geri gönderiyor. 

Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit konuyla ilgili açıklama yaparak gönderilen Afganistan vatandaşlarının Almanya'da kalma hakları bulunmayan ve haklarında sınır dışı emri çıkarılan hükümlü suçlular olduğunu söyledi. 

Taliban ile diplomatik ilişkileri bulunmayan Almanya, sınır dışı işlemlerini gerçekleştirmek için destek istediğini de bölge ortaklarına iletti.

Alman basınında yer alan haberlere göre Katar arabuluculuğunda 2 ay süren gizli müzakereler sonuç verdi. Qatar Airways'e ait uçak, 28 Afgan ile Leipzig Havaalanı’ndan Afganistan’ın başkenti Kabil'e gitmek üzere havalandı.