Türlü aksaklıklar ve hava sıcaklığı nedeniyle bu yıl da 15 gün gecikmeyle ‘Vira Bismillah’ diyen Mersinli balıkçılar, ilk seferlerinden tekneleri balıkla dolu olarak dönmenin mutluluğunu yaşıyor. 

Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında balık sezonu, fırtına nedeniyle iki günlük gecikmenin ardından 15 Eylül’de açılmıştı. İki günlük seferin ardından Mersinli balıkçılar, bereketin mutluluğuyla geri döndü.

Denize 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin’de 7 ana balıkçı barınağı bulunuyor. İl genelinde kayıtlı 441 balıkçı teknesi yüzlerce balıkçının ekmek teknesi. Normalde 1 Eylül’de sezon açılacakken havaların çok sıcak geçmesi yüzünden, ‘Vira Bismillah’ denecek tarih 14 Eylül olarak belirlenmişti. Ancak o gün de fırtına nedeniyle balıkçılar Akdeniz’e açılamadı. Nihayet 15 Eylül’de havanın sakinleşmesiyle birlikte Mersin’de balık sezonu açılmış oldu. 

Balıkçı tekneleri denizdeki iki günlük mücadelenin ardından, bereketli bir av işiyle limanlarına dün geri döndü. Başta karides olmak üzere barbun, gümüş, istavrit, turna ve mercan gibi balıklar ilk av seferinde en çok yakalanan türlerdi. Avlanan balıklar, teknelerdeki tayfalar tarafından cins ve boylarına göre ayrıldıktan sonra yıkanıp, buzlanarak kıyıda bekleyen araçlara teslim edilerek piyasaya gönderildi.

"İlk avlar bereketli oluyor"

Mersin’in balıkçı teknelerinde görev yapan tayfalardan Mehmet Güler, avın bereketli olmasının ana nedenini, sezonun başı olmasına bağlıyor. Her seferin genellikle iki gün sürdüğünü belirten Güler; “Genelde 2 günde bir kıyıya dönüyoruz ancak mıntıkaya göre de değişebiliyor. Gittiğimiz bölge uzaksa 2 gün kalıyoruz, yakınsa bir gün kalıyoruz" dedi.

Mersin Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkan Yardımcısı Yalçın Sakın da; "Sezonu 15 Eylül'ü 16 Eylül'e bağlayan gece açtık. Bir de fırtına vardı. Fırtınaya rağmen zor bela arkadaşlar çalıştı. Dün ve bugün akşam gelmeye başladılar. Sezonun başı olduğu için iyi gözüküyor. Birkaç gün sonra da inşallah devam eder. Masraflar çok ağır, havalar da biraz sıcak gidiyor, balık fiyatları da nasıl olacak bilmiyoruz" şeklinde konuştu. 

Avda çıkan balıklarla ilgili bilgi veren Sakın;" İlk avda karides, barbun, turna ve istavrit gibi balıklarımız var. Balıklarımız piyasaya pazarlanacak. İnşallah vatandaşlarımıza uygun şekilde yansır. Taze ve organik. İlk haftalar genellikle bereketli geçer, sonraki süreçte balık sayısı azaldığından av miktarı da azalıyor" dedi.

İsrail istihbaratı yıllar önce telsiz ve çağrı cihazı şirketleri kurmuş İsrail istihbaratı yıllar önce telsiz ve çağrı cihazı şirketleri kurmuş

Editör: Uğur Kaçar