Ağrı Dağı adını birçok efsaneye yazdırmış ve birçok sinema filmine konuk olmuş dünyadaki en görkemli dağlar arasında yer almaktadır. Yahudilik ve Hristiyanlık inançlarına göre Büyük Tufan'dan sonra Nuh'un gemisine ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi özelliği buradan almıştır. Tanah ve Eski Ahit'teki Yaratılış kitabında bu dağın ismi geçmekte Nuh'un gemisinin karaya oturduğu dağ bu dağ olarak söylenmektedir. Kur'an'da ise Nuh'un gemisinin "Cudi'ye oturduğu" geçmektedir. 1955'li yıllarda havadan çekilen fotoğraflardaki gemiye benzeyen şekiller Nuh'un gemisi şeklinde yorumlanması bu yöndeki iddiaları da arttırmıştı ama bu iddiaların asılsız çıktığını ortaya çıkarmıştır. Ağrı Dağı her ne olursa olsun her sene binlerce ziyaretçinin ilgisini çeken ve yerli, yabancı turist ağırlayan bir yer olmuştur. Ağrı Dağı nereye bağlı, hangi ilde ve nasıl gidilir? Haydi başlayalım.

Ağrı Dağı Nerede?

ağrı dağı nerede nasıl gidilir

Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 kilometre batısında ve Ermenistan'ın 32 kilometre güneyinde bulunmaktadır. Dağın %65'lik bir kesimi Iğdır ilinde, kalan %35'lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisinde yer almaktadır.

Ağrı Dağı'na Ulaşım Nasıl Sağlanır ?

Dağın en yakınında bulunan merkez olan Doğubeyazıt'a, Ağrı ve Erzurum'dan ulaşım sağlanabilir. Ankara ve Erzurum arasında düzenli olarak çalışan hava, demir ve kara yolu bağlantısı bulunmaktadır. Buradan Ağrı Dağı Milli Parkı'na gidebilirsiniz.

 ağrı dağına ulaşım nasıl sağlanır ağrı dağına nasıl gidilir

Ersin Korkut duyurdu: Dolandırıldım Ersin Korkut duyurdu: Dolandırıldım

Ağrı Dağı Milli Parkı, Ağrı Doğubayazıt ilçesine 11 km, Iğdır'a 40 km ve Ağrı'ya 100 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Araba ile milli parka ulaşım Ağrı Doğubayazıt ilçesinden sağlanmaktadır. Ağrı Dağı Milli Parkı Ankara'ya 1.159 km yaklaşık 14 saat kadar, İstanbul'a 1.526 km yaklaşık 18 saat kadar ve İzmir'e 1.754 km yaklaşık 22 saat kadar sürmektedir.

Ağrı Dağı Milli Parkı'nda Neler Bulunuyor ?

ağrı dağı milli parkında neler bulunuyor

Ağrı Doğubayazıt ilçesi ile Iğdır Karakoyunlu ve Aralık ilçelerinin sınırları arasında yer alan bir konumdur.
Sulak alanları, zengin flora ve faunası, farklı yeryüzü oluşumları ve etkileyici doğasıyla ziyaretçilerin dikkatini çeker. 
Strato volkanik dağ olarak bilinen 3896 m yüksekliğindeki Küçük Ağrı Dağı ise milli parkın doğusunda bulunur. Bu sayede muhteşem bir manzara keyfi sunar.
Ağrı Dağı Milli Parkı'nda en çok ilgi gören kısımlardan biri de Korhan Yaylası'nda bulunan meteor çukurudur. Araştırmalar bu çukurun karstik erime sonucu oluştuğunu göstermektedir.
Tilkikuyruğu, gürgen, ardıç, kafkas üçgülü, yabani fiğ, koyun yumağı, yabani yonca, yabani buğday ve yabani arpa gibi ismi hiç duyulmayan birçok bitki türü bulunur.