UAEA, ABD ve Batı baskısıyla nükleer kararını kabul etti: İran, santrifüjleri aktif hale getirdi! UAEA, ABD ve Batı baskısıyla nükleer kararını kabul etti: İran, santrifüjleri aktif hale getirdi!

Sömürgecilerin çıktığı kıtada öğretmen açığı 

Afrika Birliği (AfB) dışişleri bakanları ve temsilcileri, birliğin Yürütme Konseyi'nin 45. Olağan Oturumu için Gana’nın  başkenti Akra’da toplandı. 
Toplantıda, kıtada eğitim, ekonomik entegrasyon ve barışın güçlendirilmesine yönelik stratejiler görüşüldü.
AfB Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, oturumda yaptığı konuşmasında, AfB Barış Fonu'nun faaliyete geçmesiyle birlikte barış ve güvenlik alanında önemli adımlar atıldığını ancak uluslararası ortaklara olan bağımlılığın azaltılması gerektiğini belirtti.
AfB Yürütme Konseyi Başkanı Mohamed Salem Ould Merzoug da küresel krizlerin yarattığı zorlukları kabul etmekle birlikte kıtanın bunların üstesinden gelebileceğini söyledi. 
Oturum sonrasında basına açıklama yapan AfB Eğitim, Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Komiseri Muhammed Belhocine ise, kıtadaki eğitim sorununa dikkati çekti.

100 milyon öğrenciyi yetiştirecek 15 milyon öğretmen ihtiyacı
 
Belhocine, Afrika'da 15 milyon öğretmen açığının olduğunu ve bu durumun, kıtadaki kalkınmayı engellediğini belirtti.
Kıtadaki kalkınma için eğitim sisteminin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Belhocine, "Öğretmen açığı çok büyük ve açığı kapatmak, eğitim sistemlerimizi iyileştirmek için güçlü çabalara ihtiyacımız var." dedi.
Afrika genelinde yaşları 5 ila 19 arasında değişen yaklaşık 100 milyon çocuk ve gencin okula gitmedikleri için topluma entegre olamadıklarına dikkat çeken Belhocine, Afrika'da eğitim altyapısının iyileştirilmesi için yaklaşık 90 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu belirtti.
Uzun sömürgecilik tarihi olan kıtada mevcut eğitim sistemi Batılı modellerin ideolojileri, kültürleri ve müfredatından oluşturuldu.  
Sömürgeci dönem boyunca kıta ülkelerinin resmi dilleri gibi eğitim dilleri de değiştirildi.
Binlerce genci eğitim için yurt dışına gitmeyi seçen kıta ülkelerinin temsilcileri tüm sıkıntıları gidermek, kendi kültürlerini yaşatmak ve yeni dönemde kazanan olmak için çalışlamalara hız verdi. 
 

Editör: Burçin Çelikkol