Dünya

AfD’nin başarısı Almanya’yı harekete geçirdi… 9 komşunun tamamına sınır kontrolü

Almanya’nın ülkeye göçmen girişini engellemek amacıyla 9 komşusunun tamamına uyguladığı sınır kontrolleri, olağanüstü güvenlik tehdidiyle açıklandı. Olağanüstü güvenlik tehdidi açıklaması, Almanya’ya Cenevre Sözleşmesi’ni bypass ederek iç hukuka başvurma imkânı tanıdı.

Abone Ol
Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Almanya, ülkeye göçmen girişini engellemek amacıyla sınır kontrol önlemlerini genişletmeye başladı. Bu kapsamda, şu anda dokuz komşu ülkesine yapılan geçişler kontrol ediliyor.

Hükümetin belgesiz göçmenlerin girişini engellemek için geçtiğimiz hafta uygulamaya koyduğu sınır kontrollerinin altı ay sürmesi bekleniyor.

Uygulama kara sınır kapılarında geçici yapılar ve federal polis tarafından yapılan nokta kontrollerini içeriyor.

Bu hareket, bloğun sınırsız Schengen bölgesini bozduğu gerekçesiyle diğer Avrupa Birliği üyesi ülkeler, hak grupları ve Brüksel tarafından eleştirildi.

Polonya ve Avusturya, Berlin'in bu uygulamasına ilişkin endişelerini dile getirdi. Avrupa Komisyonu'ysa, AB üyelerinin bu tür adımları yalnızca istisnai durumlarda uyguladığı konusunda Almanya'yı uyardı.

Karar ‘olağanüstü güvenlik tedbirleri’ çerçevesinde açıklandı

Almanya’nın bu kararı hangi saiklerle aldığı konusunda görüşlerine başvurduğumuz Demokrat Parti Genel İdare Kurulu Üyesi İlay Aksoy, Almanya’nın daha önce 4 sınır komşusuna uyguladığı bu önlemleri 9 sınır komşusunun tamamına genişlettiği hatırlatmasında bulundu.

Almanya’nın kararı olağanüstü güvenlik tedbirleri çerçevesinde açıkladığının altını çizen Aksoy, Cenevre Sözleşmesi’nin ilgili maddesine göre milli güvenlik sorunu durumunda iç hukukun devreye gireceğini söyledi.

AB’nin Almanya ‘eleştirisi’ diğer ülkelere bir uyarı

Avrupa Birliği’nin (AB) Almanya’yı Schengen bölgesini bozduğu gerekçesiyle eleştirmesinin bunun diğer ülkelere örnek teşkil etmemesi sebebiyle olduğunu söyleyen Aksoy, AB’nin yönetiminde Almanya’nın sahip olduğu kritik rolü hatırlattı.

ABD’nin kışkırttığı Arap Baharı’yla birlikte Avrupa’ya kontrollü ve kontrolsüz göçün büyük ölçüde arttığını belirten Aksoy, Almanya’da seçimlerde aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) kazandığı başarıyla birlikte Alman Başbakanı Olaf Scholz’un Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) baraj altı kalma ihtimalinin belirdiğini söyledi.

Almanya daha önceden planlamıştı

Almanya’nın açıkladığı önlemlerin bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini belirten Aksoy, Almanya’nın bunu önceden planladığını, fakat Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra uygulamaya koyduğunu vurguladı.

Almanya’nın bu uygulamalarının Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini sorduğumuz Aksoy, AK Parti döneminde GBT’si çok sorunlu insanlara vatandaşlık verildiğini, Suriye’den göçenlerin parmak izlerinin bile 2014’te alınabildiğini belirterek bu durumun bugüne dek bazı yaptırımlara sebep olduğu gibi bundan sonra da olabileceğini vurguladı.

Aksoy, ayrıca İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya göreve geldiğinden bu yana yapılan bazı operasyonlarda ele geçirilen kişilerin durumun vahametini gösterdiğini söyledi.