Dışişleri Bakanı Fidan, MİT Başkanı Kalın, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve beraberindeki heyetler Bağdat'ta önemli bir toplantı gerçekleştirdi.

"Türkiye-Irak Güvenlik Mekanizması Görüşmesi"nin ardından yayımlanan ortak sonuç bildirisinde; tarafların, 19 Aralık 2023'te Ankara'da gerçekleştirdikleri görüşmelerin devamı niteliğindeki bu temaslarda, bölgesel gelişmeler ve ikili alanlardaki çeşitli sınamalar karşısında takınacakları ortak tutumun istişare edildiği belirtildi.

Sınır ötesi operasyon mu geliyor! Irak'ta şok görüşme Sınır ötesi operasyon mu geliyor! Irak'ta şok görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ramazan ayı sonrasında Irak’ı ziyaretinin hazırlıklarının da ele alındığı kaydedilen bildiride, tarafların, bu tarihi ziyaretin başarısı için tüm çabaların ortaya konacağını teyit ettiği vurgulandı.

Toplantıda ilan edilen bildiride görüşmenin detaları da vurgulandı.

Av.Serkan Bayram 'Barış Elçisi' seçildi Av.Serkan Bayram 'Barış Elçisi' seçildi

Ortak daimi komiteler kuruluyor

Türkiye ile Irak arasında, ilişkilere stratejik bir çerçeve oluşturulması anlayışıyla hazırlanacak metin ile iki ülke yetkililerinin eş güdümlü, düzenli ve sonuç odaklı bir yaklaşımla çalışmayı kararlaştırdığı bildirildi. Bu çerçevede terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında çalışacak Ortak Daimi Komitelerin ihdas edilmesi planlandı.

Sınır Ötesi Operasyon Mu Geliyor! Irak'ta Şok Görüşme

Görüşmelerde, Irak'ın siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verilen önem vurgulandı. PKK'nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiği ve Irak Anayasası'nı ihlal ettiği belirtildi. Türkiye'nin, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK'nın Irak'ta yasaklı bir örgüt olarak tanınması kararını memnuniyetle karşıladığı kaydedildi. Ayrıca, Filistin davasının desteklenmesi konusunda güçlü iradelerinin teyit edildiği bildirildi. Tarafların, öngörülen temas mekanizmaları çerçevesinde, görüşmelerin düzenli ve kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi konusunda mutabık kaldığı aktarıldı.