Boykot ve alternatifler listesi
Alman spor giyim markası Adidas, Filistin asıllı Amerikalı model Bella Hadid'i marka yüzü olduğu reklamlarından çıkardıktan sonra tepkilerle karşı karşıya kaldı .
Tartışmaların ardından Filistin yanlısı tüketticiler Adidas'ı boykot listelerine eklerken, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarına maddi veya herhangi bir şekilde destek vermeyen markaları destekledi.
Etik açıdan bilinçli ve alternatif ürün arayan tüketiciler, Filistin yanlısı ve soykırım destekçisi olmayan spor giyim markalarının arayışına başladı.
Filistin destekçesi firmalar
Tasarımlarının merkezinde Filistin olan FC Palestina, ürettiği futbol formaları ile sektörde öne çıkan firma oldu.
Filistin bayrağı renklerinde ürünleriyle bilinen firma, dünyaca ünlü girişimci Farrah Azam ile iş birliği de yaparak siyah ve pembe gibi diğer renkleri de denedi.
Futbolu "evrensel bir dil" olarak sınıflandıran marka, "insanları küresel olarak bir araya getirerek, Filistin'le dayanışmalarını vurgulamayı" amaçladığını, dahası kârının en az %20'sini Filistinlilere destek olmak için bağışladığını açıkladı.
Markaların hedefi de bilinçli genç kitle
Sloganı, "Toplum ve toplumsal bilinçten ilham” olan sokak giyim markası HYPEPEACE, bu süreçte özellikle gençlerin tercih ettiği bir marka oldu.
Atletten tişörte, eşofmandan şorta kadar geniş ürün yelpazesi olan firma yetkilileri, "sokak modasına hicivsel bir yaklaşım sergilerken aynı zamanda ciddi bir gündemle kurduklarını" belirtiyor.
"Moda, benzer düşünen insanları harekete geçirerek ve herkes için dayanışma, adalet, sevgi ve eşitlik gibi önemli bir olumlu mesaj yayarak, yüzeysel estetiğin ötesine geçmek için bir platform görevi görebilir" diyen HYPEPEACE yetkilileri mottolarıyla da tüketicinin beğenisini kazandı.
Küresel konularda adaletten yana "duruş" sergilemek
LYRA, tam kapalı mayo seçeneğinin çok az olduğu bir pazarda, kadınlar için muhafazakar ve şık mayo parçaları üreten marka bu süreçte, "özellikle Filistin'e yönelik on yıllardır devam eden baskı ve mevcut soykırım konusunda adalet yanlısı olmanın" önemini vurguladı.
Marka yöneticileri sektörde satış endişesi ile "tarafsız" görünenlerin aksine "Önemli küresel konularda bir duruş sergilemek, markamızın etik uygulamalara olan bağlılığını yansıtıyor" diyerek, tüketicilerin etik alışveriş yapmasının önemine inandıklarını belirtti.
"Tüketiciler, insan hakları ihlallerine ortak olan şirketlerden paralarını çekmek konusunda ahlaki bir sorumluluğa sahip oldukları için etik açıdan bilinçli olmalı ve karşılığında satın alma güçlerini toplumsal bilince sahip markaları desteklemek için kullanabilirler" diyen yetkililer, elde ettiği gelirin bir kısmını Filistinli hayır kurumlarına bağışladığının altını çizdi.
Firmalar, sadece slogan değil bağış desteğinde de bulundu
PaliRoots, Filistin kültürünü "benzersiz giyim konseptleriyle" gün yüzüne çıkarma misyonuyla üretim yapan firma, kalitesinden ödün vermeden spor giyim seçenekleri sundu.
Ürünlerine şapka, tişört, atlet, şort, kapüşonlu üst ve eşofman altlarının yanı sıra, keffiyeler, çantalar, kolyeler ve daha fazla aksesuar seçenekleri ekledi.
PaliRoots ayrıca, Filistin’de yaşayanların acil ihtiyaçlarını karşılayabilmek için düzenli kermes etkinlikleri yürüttü.
Mütevazı moda seçenekleri
Imaan Active, tesettür ürünlerine spor giyim ürünlerini ekleyerek alternatif bir moda markası oldu.
Marka, kurucusu henüz 19 yaşındayken, pazardaki sınırlı seçenekler nedeniyle bir "engel" gibi görülen spor giyim için daha mütevazı moda seçenekleri aramasıyla başladı.
Şirket ayrıca Filistin davası için para topladıklarını ve bağış yapmaya devam ettiklerini belirtti.