İnstagram'a getirilen erişim engeliyle ilgili olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu art arda açıklamalar yaptı.

İki bakanın İnstagram'a getirilen engelinin kaldırılıp kaldırılmayacağıyla ilgili açıklamasında çelişkili sözler söyledikleri dikkatlerden kaçmadı. Tunç; "Kararı mahkeme verecek" derken, Uraloğlu; "İnstagram taleplerimizi karşıladığı anda erişim engeli kaldırılacak" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin Instagram'ın kısıtlanmasıyla ilgili sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İnternet Kanunu’na göre herkesin görev ve sorumlulukları bulunduğunu hatırlatarak; “İlgili sosyal medya kuruluşunda suç teşkil eden paylaşım ve uygulamalar oldu. Bu durum Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından kendilerine bildirilerek, düzeltilmesi istendi. Ancak ilgili şirket şu ana kadar bunu kabul etmedi. Yargıya intikal etmiş bir durum var zaten. Kararı mahkeme verecek” dedi.

16 ile yeni vali ataması yapıldı! 16 ile yeni vali ataması yapıldı!

Suç teşkil eden paylaşım duruyor

Instagramın neden kısıtlandığının ilgili şirkete BTK tarafından tebliğ edildiğini belirten Tunç sözlerini şöyle sürdürdü:

Burası Türkiye, buranın vatandaşları da, burada yaşayan yabancılar da, burada faaliyet gösteren şirketler de kurallara uyacak. Ben kuralları tanımam diyemez kimse. BTK 5655 Sayılı Kanun’un kendisine verdiği yetkiyi kullandı, yapmak zorunda olduğunu yaptı. Kapatmaya teşkil eden yayın kaldırılırsa erişime açılacağı bildirildi fakat henüz sosyal medya kuruluşundaki suç teşkil eden yayın kaldırılmadı. Kim olursa olsun, sosyal medya şirketi de olsa Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymak durumunda. Basın yayın özgürlüğüne sonuna kadar varız ama basın aracılığıyla, sosyal medya aracılığıyla suç işlemeyi kendinde özgürlük hakkı olarak görenlere izin vermeyiz”.

Bakandan düşünce özgürlüğü vurgusu

Suçun yasada “katalog suçları” denen suç türüyle ilgili olduğunun altını çizen Bakan Tunç, bu yasa maddelerinin toplumu, gençleri ve çocukları suçtan korumaya dönük olduğunu, işlenen suçun da bu çerçevede olduğunu anlattı. 

Bakan, engellemenin HAMAS Lideri İsmail Haniye’yle de ilgisi olup olmadığına yönelik bir soruya verdiği cevapta, o konuyla ilgili bir yönü de bulunduğunu, Haniye için başsağlığı dileyen kişilerin paylaşımlarının instagram tarafından engellendiğini belirtti. “Siz düşünce özgürlüğünü savunuyorsanız, herkesin özgürce düşüncesini ifade etmesine neden izin vermiyorsunuz o zaman?” diye sordu.

Instagram Erişim Engeli

“Taleplerimizi karşıladıkları anda engeli kaldıracağız”

Adalet Bakanı’nın ardından bu kez Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu da İnstagram’la ilgili açıklamalar yaptı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uraloğlu; “Taleplerimizi karşıladıkları anda erişim engelini kaldıracağız” dedi.

İnstagram yetkilileriyle bugüne dek iki tane geniş katılımlı toplantı yaptıklarını, ancak sürekli iletişim halinde olmayı da sürdürdüklerini açıklayan Bakan Uraloğlu şunları söyledi:

“Şirketimizin kurulduğu ülkenin kuralları diyorlar. İyi de siz bizim ülkemizde de yayın yapıyorsunuz ve bizim de kurallarımız var. Bizim kurallarımızı ve hassasiyetlerimizi dikkate alacaklar. Bizim gösterdiğimiz refleksin toplumumuzda çok ciddi bir karşılığı var. İstediklerimiz yerine getirildiğinde biz de anında erişime olan engeli kaldıracağız. İnstagramla görüşmede ciddi aşama kaydettik. Sizin şu taleplerinizi karşıladık dedikleri anda erişimi sağlayacağız.

Malezya Başbakanı’nı engellediler, sonra özür dilediler, bizden özür ile dilemiyorlar. Yasakçı değiliz. Ama kurallarımız var. Geçmişten beri özellikle katalog suçlarla ilgili yaptığımız uyarıları dikkate almamış olmaları, erişimi engellememizin en önemli gerekçesi. Bizim ülkemizde hizmet veriyorlar ve kazanç sağlıyorlarsa bizim ülkemizin yasalarını ve hassasiyetlerini de dikkate almak zorundalar".

Instagram neden hala kapalı? Online toplantıda liste verildi, süreç uzadı Instagram neden hala kapalı? Online toplantıda liste verildi, süreç uzadı

Editör: Kemal Ilıkkan