Amerikan The New Yorker dergisi, ABD Deniz Piyadelerinin 2005 yılında Irak'ın Hadisa kasabasında gerçekleştirdiği katliama ait bir dizi fotoğraf yayınladı.

19 yıl saklanan katliam fotoğrafları 

ABD ordusunun dünyadan gizlediği fotoğraflar, 24 kişinin öldüğü katliamda yaşananları belgeleriyle gözler önüne serdi. 
Irak'a "demokrasi ve özgürlük" getireceğini iddiasıyla işgal eden ABD, 500 bine yakın sivilin öldüğü çok sayıda katliama imza attı. 
Bu katliamlardan biri de 2005 Kasım'ında Hadisa'da gerçekleşti. 

Hadisa katliamı 

ABD askerlerini taşıyan bir aracın hedef alındığı bombalı saldırıda, bir asker öldü, iki asker yaralandı.
Bu olayı bahane eden ABD askerleri, saldırının intikamını sivillerden aldılar. Saldırının olduğu yerin yakınlarında 5 sivili vuran askerler yakındaki 3 eve girerek birkaç saat içinde  24 Iraklı sivili katletti. Askerler, en küçüğünün kurbanın 3 yaşında bir kız çocuğu, en yaşlısının 76 yaşında bir adam  olan kurbanların cesetlerini numaraladı ve fotoğraflarını çekti. 
Katliamın üzerinden tam 19 yıl geçtikten sonra fotoğraflar gün yüzüne çıktı.

İngiltere'den vatandaşlarına "Lübnan'ı terk edin" çağrısı İngiltere'den vatandaşlarına "Lübnan'ı terk edin" çağrısı

Suçlular ceza almadı 

New Yorker`ın haberine göre, katliamla ilgili olarak 4 deniz piyadesi cinayetle suçlanırken, bu suçlamalar daha sonra düşürüldü. 
Irak savaşı sona erdikten sonra 2012 yılında son dava hapis cezası olmaksızın bir savunma anlaşmasıyla sonuçlandı.
Bu olayın kamuoyuna yansıyan ilk olay olmadığına dikkat çeken dergi, ABD`nin 2003 yılında Irak'ın çeşitli şehirlerine girmesinden günümüze kadar devam eden süreçte, Iraklı askeri liderlere yönelik suikastların yanı sıra sivillere yönelik birçok katliam ve saldırıya tanık olunduğunu belirtti.
Ebu Gureyb hapishanesi skandalının patlak vermesinin ardından çok sayıda eski asker, firari CIA ajanı ve katliamlardan ya da hapishanelerinden sağ olarak kurtulan mağdurlar, ABD ordusunun bugüne kadar gizlemeye çalıştığı suç eylemleri hakkında gerçekleri ortaya koymuştu.
 

Editör: Burçin Çelikkol