AB yürürlüğe yeni giren yasa kapsamında Apple, Google ve META hakkında soruşturma başlattı. Avrupa Komisyonu şirketleri Dijital piyasalar yasasına aykırı oldukları sebebiyle soruşturma açıldığını açıkladı.

Google, Apple ve Meta şirketleri, uygulama mağazaları ve ödeme sistemleriyle ilgili soruşturmalarla karşı karşıya. Rekabet Kurumu'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında, şirketlerin çeşitli kısıtlamalar getirmekle ve uygulama geliştiricilerin kullanıcıları mağazalar dışına yönlendirmesine izin vermemekle suçlandığı belirtiliyor.

Kenya Genelkurmay Başkanı Ogolla vefat etti Kenya Genelkurmay Başkanı Ogolla vefat etti

Google Trend Nedir Nasıl Kullanılır

Google ve Apple, uygulama mağazalarında kullanıcılarına belirli ödeme yöntemleri sunma konusunda kısıtlamalar getiriyor. Bu durum, uygulama geliştiricilerin alternatif ödeme sistemlerini kullanmalarını engelliyor. Meta ise sosyal medya platformları Instagram ve Facebook'un reklamsız sürümlerinin ücretini artırdığı iddialarıyla gündemde.

Apple, son dönemde ABD Adalet Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma altında. ABD Adalet Bakanlığı, Apple'ın iPhone kullanıcılarını Apple ekosisteminde kalmaya zorlamakla suçluyor. Özellikle Apple Store üzerinden uygulamaları kullanmaya zorlandığı ve ücretsiz uygulamalardan mahrum bırakıldığı iddia ediliyor. Ayrıca, Apple'ın cüzdan uygulaması da hedef alınıyor; bankalar ve diğer hizmet sağlayıcılarının şirkete ücret ödemeye zorlandığı iddiaları var.

Macbook Apple

Apple 2 milyar dolar ceza

Apple, bu suçlamaları reddediyor ve davayı kanunlara aykırı olarak değerlendiriyor. Şirket, davanın başarılı olması durumunda, hükümetin teknoloji şirketlerine ağır bir müdahale yetkisi verileceğini savunuyor. Bu arada, Avrupa Birliği de İsveçli müzik platformu Spotify'ın açtığı dava sonucu Apple'a yaklaşık 2 milyar dolar para cezası verdi. Avrupa Komisyonu, Apple'ın iOS kullanıcılarını Apple Müzik dışındaki müzik abonelik hizmetleri hakkında yeterince bilgilendirmediğini belirtti.

Google 250 milyon euro ceza

Apple'ın yanı sıra Google da soruşturma altında. Fransa Rekabet Kurumu, Google'ın içerik ücretlendirme konusundaki uygulamalarının AB yasalarına aykırı olduğuna karar verdi ve şirkete 250 milyon euro ceza kesti.