"30 yıl sahada olan bir asker, bu kadar büyük sivil katliam görmemiştir"

Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı 12 kişilik acil tıbbi ekiple 2 haftalığına Gazze'ye giden Ortopedi Cerrahı Mark Perlmutter ile Travma Cerrahı Feroze Sidhwa, bölgede gördükleri dehşeti anlattı.
Dr. Perlmutter döndüğünde CBS News'e verdiği röportajda, neredeyse sadece silahla vurulan, bombardımanda yaralanan veya yıkılan binaların enkazından çıkarılan yaralı Filistinli çocuklarla ilgilendiğini açıkladı.

İsrail harabeye çevirdiği Cenin’den çekildi İsrail harabeye çevirdiği Cenin’den çekildi

"Sahada 30 yıldır çalışan bir askerin, sivillere yönelik bu kadar büyük bir katliam görmediği" kadar büyük bir vahşetin yaşandığını söyleyen Perlmutter, "Sivil kayıpların neredeyse tamamının çocuklardan oluştuğunu, çoğunun keskin nişancı kurşunuyla yaralandığını" açıkladı.

"İki kez vurulan çocuklar"

Dr. Perlmutter'in "İki kez vurulan çocuklarım var" ifadeleri üzerine şaşkınlığını gizleyemeyen CBS sunucusu Tracy Smith, "Bir dakika, Gazze'deki çocukların keskin nişancılar tarafından vurulduğunu mu söylüyorsun?" diye tekrar soruyor.
Doktor, sunucunun doğru anladığını kısa ve net bir ifade ile  "Kesinlikle," diyerek ekliyor; "Göğsünden ve kafasından yaralanmış iki çocuğun net fotoğraflarının olduğunu belirten doktor,  daha basit ifadelerle açıklayarak, "stetoskopumun ucunu kalplerinin üzerine daha doğru bir şekilde koyamazdım ve aynı çocuğun kafasının tam yanına koyamazdım." diyor.
Dr. Perlmutter'in anlattığı bir başka örnekte ise, yürümeye yeni başlamış bir çocuğun iki defa vurulduğunu anlatarak,  'yeni yürümeye başlayan hiçbir çocuğun, dünyanın en iyi keskin nişancısı tarafından iki kez yanlışlıkla vurulamayacağını. Çocuğa isabet eden kurşunların tam merkezden vurduğunu belirtiyor.

 "40'tan fazla ülkede çalıştık, Gazze'deki acıya tanık olmadık" 

ABD Basınının yoğun ilgi gösterdiği doktorlar, Politico dergisi için yazdıkları yazıda da, daha önce Gazze'deki boyutta bir insan acısına tanık olmadıklarını belirtti.
"Birlikte, toplam 57 yıllık gönüllülük hayatımızda, dört kıtada gelişmekte olan ülkelerin de olduğu 40'tan fazla ülkede çalıştıklarını belirten Perlmutter ve Sidhwa, "Bunların hiçbiri bizi bu baharda Gazze'de gördüklerimize hazırlamamıştı" ifadelerini kullandı .
Başlarından veya kalplerinden vurulan çok sayıda çocuğu tedavi ettiklerini belirten doktorlar, "Bir çocuğun patlamada istemeden yaralanmış olabileceği iddia edilebilir. Ancak kafaya isabet eden kurşun yaraları tamamen farklı bir konudur" ifadeleriyle, İsrail ordusunun çocukları özellikle hedef aldığına dikkat çekti. 
İki hafta boyunca Han Yunus'taki Avrupa Hastanesi'nde kalan doktorlar, yıllarca dünyanın çeşitli felaket ve çatışma bölgelerinde bulunsalar da Gazze'deki gibi zorlanmadıklarını belirtti.

 "Yoğun bakım üniteleri çürüme ve ölüm kokuyordu"

Hastanenin, 220 yataklı kapasitesine karşın 1.500 kişinin kabul edildiğine dikkat çeken Amerikalı doktorlar, hastanenin koridorlarında, banyolarında, dolaplarında dahi insanların olduğunu, hastane bahçesindeki kalabalıkla 15.000 kişinin orada barındığını ekledi.
Doktorlar kamuoyuna yaşadıklarını paylaştıkları yazılardan birinde, "Yoğun bakım üniteleri çürüme ve ölüm kokuyordu; koridorlar pislikle dolu bir mutfak gibi kokuyordu; hastane arazisi kanalizasyon ve kullanılmış patlayıcı kokuyordu. Sadece ameliyathaneler nispeten temizdi" ifadelerini kullandı. 

Gazze'de şehit sayısı 39 bini aştı 

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında, sağlık sistemi rutin olarak saldırıya uğradı. Tıbbi merkezler kuşatma altına alındı ​​ve yüzlerce doktor öldürüldü veya tutuklandı. Hayati önem taşıyan ekipmanların kuşatma altındaki bölgeye ulaşması engellendi.
Dünya Sağlık Örgütü, bölgedeki sadece 15 hastanenin kısmen işlev gördüğünü bildirdi. 
DSÖ raporlarında, hastaların yerlerde yattığı, doktorların hastaları düzgün bir şekilde tedavi edemediği ve ciddi  ilaç sıkıntısının yaşandığı belgelendi. 
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan son yazılı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şehit sayısının 39 bin 90'a, yaralananların sayısının da 90 bin 147'ye yükseldiği kaydedildi.

Editör: Burçin Çelikkol